Owoce w rumie
Kto myśli o początku zimy w letnie miesiące? Każdy, kto chce zaskoczyć swoich gości tradycyjnym rumem owocowym. Ta owocowa mieszanka o intensywnym smaku potrzebuje czasu, więc należy zacząć przygotowanie najszybciej, jak to tylko możliwe.
To kulinarne arcydzieło tworzy się z dojrzałych owoców, rumu i cukru układanych w warstwy przez miesiące. Owoce dodaje się, gdy są w pełni dojrzałe, by z czasem mogły wydobyć pełnię smaku. Połączenie cukru i alkoholu konserwuje owoce i nadaje im wyjątkowy smak. Najlepszym do tego trunkiem jest rum o 54% zawartości alkoholu. Jeśli trunek jest słabszy, owoce mogą się rozlecieć, a jeśli jest mocniejszy, istnieje ryzyko, że owoce stwardnieją.
Garnek z rumem lubi ciemność i niskie temperatury
By wszystko się powiodło, owoce w mieszance cukru i rumu muszą być przechowywane w ciemnym miejscu, tak aby zachowały swój kolor i nie nabrały nieestetycznie bladej barwy. Dlatego też kamionkowe lub porcelanowe naczynia nadają się idealnie. Jeśli rum chcemy przechowywać w szklanym naczyniu, co oczywiście później zapewni imponujący wygląd, najpierw należy je zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w bardzo ciemnym miejscu. Naczynie zawsze musi być na tyle duże, by mogło pomieścić nawet kilka kilogramów owoców, ponieważ w trakcie kilkumiesięcznego przechowywania dodawane będą ich kolejne partie.
PORADA SZEFA KUCHNI!
By odnieść pełny sukces w przygotowaniu owoców w rumie, używaj tylko świeżych, dojrzałych i niepoobijanych owoców.
WAŻNA ZASADA
Zastosuj proporcje owoców i cukru dwa do jednego i zawsze dobrze zalej rumem.
Owoc po owocu:
Stwórz własny rumtopf
Truskawki (bez szypułki, połówki lub w całości)
Czereśnie (bez ogonka, z pestką lub bez niej)
Maliny
Jeżyny
Czarne jagody
Brzoskwinie (blanszowane, obrane, poćwiartowane, bez pestki)
Morele (blanszowane, obrane, poćwiartowane, bez pestki)
Śliwki (przepołowione, w razie konieczności obrane)
Gruszki (obrane, poćwiartowane)
Winogrona (bez gałązek, przepołowione)
Ananas (kawałki pokrojonego miąższu) sokiem z cytryny i mlekiem.
Rozpocznij od truskawek już teraz
Tradycyjnie rozpoczynamy od truskawek. Musimy zanurzyć je w cukrze na godzinę, tak by wydostający się sok owocowy go wchłonął. Później truskawki umieszczamy w garnku, by stworzyć dolną warstwę, a następnie polewamy rumem do głębokości 1-2 centymetrów. Później podczas lata stopniowo dodajemy najróżniejsze owoce: od jagód po gruszki. Na każdą kolejną warstwę owoców przypada kolejna dawka cukru o wadze odpowiadającej połowie wagi owoców. Na przykład 500 g owoców i 250 g cukru.
Później jeszcze raz wlewamy rum, tak by dokładnie pokryć nim owoce. Dla pewności warto sprawdzić zawartość rumu w garnku. Jeśli owoce nie są dokładnie pokryte, należy dolać więcej trunku. By wzbogacić smak, można dodać przyprawy, takie jak laski cynamonu, anyż gwiazdkowaty czy strąki wanilii. Dodadzą one rumowi świąteczno-zimowej nuty – w końcu przygotowujemy wszystko na ten właśnie okres.
Po dodaniu ostatniej partii owoców garnek należy pozostawić na kolejne cztery tygodnie, by potem po raz ostatni dodać rum. Po kolejnym tygodniu lub dwóch nasze owoce w rumie są gotowe.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej