Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Owoce w rumie

Kto myśli o początku zimy w letnie miesiące? Każdy, kto chce zaskoczyć swoich gości tradycyjnym rumem owocowym. Ta owocowa mieszanka o intensywnym smaku potrzebuje czasu, więc należy zacząć przygotowanie najszybciej, jak to tylko możliwe.

Garnek pełen słodyczy

owoce-w-rumie-top-940-250
To kulinarne arcydzieło tworzy się z dojrzałych owoców, rumu i cukru układanych w warstwy przez miesiące.

Owoce dodaje się, gdy są w pełni dojrzałe, by z czasem mogły wydobyć pełnię smaku. Połączenie cukru i alkoholu konserwuje owoce i nadaje im wyjątkowy smak. Najlepszym do tego trunkiem jest rum o 54% zawartości alkoholu. Jeśli trunek jest słabszy, owoce mogą się rozlecieć, a jeśli jest mocniejszy, istnieje ryzyko, że owoce stwardnieją.

Garnek z rumem lubi ciemność i niskie temperatury

By wszystko się powiodło, owoce w mieszance cukru i rumu muszą być przechowywane w ciemnym miejscu, tak aby zachowały swój kolor i nie nabrały nieestetycznie bladej barwy. Dlatego też kamionkowe lub porcelanowe naczynia nadają się idealnie. Jeśli rum chcemy przechowywać w szklanym naczyniu, co oczywiście później zapewni imponujący wygląd, najpierw należy je zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w bardzo ciemnym miejscu. Naczynie zawsze musi być na tyle duże, by mogło pomieścić nawet kilka kilogramów owoców, ponieważ w trakcie kilkumiesięcznego przechowywania dodawane będą ich kolejne partie.

  • PORADA SZEFA KUCHNI!
    By odnieść pełny sukces w przygotowaniu owoców w rumie, używaj tylko świeżych, dojrzałych i niepoobijanych owoców.
  • WAŻNA ZASADA
    Zastosuj proporcje owoców i cukru dwa do jednego i zawsze dobrze zalej rumem.

Owoc po owocu:

Stwórz własny rumtopf

  • Truskawki (bez szypułki, połówki lub  w całości)
  • Czereśnie (bez ogonka, z pestką lub bez niej)
  • Maliny
  • Jeżyny
  • Czarne jagody
  • Brzoskwinie (blanszowane, obrane, poćwiartowane, bez pestki)
  • Morele (blanszowane, obrane, poćwiartowane, bez pestki)
  • Śliwki (przepołowione, w razie konieczności obrane)
  • Gruszki (obrane, poćwiartowane)
  • Winogrona (bez gałązek, przepołowione)
  • Ananas (kawałki pokrojonego miąższu) sokiem z cytryny i mlekiem.

Rozpocznij od truskawek już teraz

owoce-w-rumie-1
Tradycyjnie rozpoczynamy od truskawek. Musimy zanurzyć je w cukrze na godzinę, tak by wydostający się sok owocowy go wchłonął. Później truskawki umieszczamy w garnku, by stworzyć dolną warstwę, a następnie polewamy rumem do głębokości 1-2 centymetrów. Później podczas lata stopniowo dodajemy najróżniejsze owoce: od jagód po gruszki. Na każdą kolejną warstwę owoców przypada kolejna dawka cukru o wadze odpowiadającej połowie wagi owoców. Na przykład 500 g owoców i 250 g cukru.
owoce-w-rumie-2
Później jeszcze raz wlewamy rum, tak by dokładnie pokryć nim owoce. Dla pewności warto sprawdzić zawartość rumu w garnku. Jeśli owoce nie są dokładnie pokryte, należy dolać więcej trunku. By wzbogacić smak, można dodać przyprawy, takie jak laski cynamonu, anyż gwiazdkowaty czy strąki wanilii. Dodadzą one rumowi świąteczno-zimowej nuty – w końcu przygotowujemy wszystko na ten właśnie okres.
owoce-w-rumie-3
Po dodaniu ostatniej partii owoców garnek należy pozostawić na kolejne cztery tygodnie, by potem po raz ostatni dodać rum.
Po kolejnym tygodniu lub dwóch nasze owoce w rumie są gotowe.