Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Owoce egzotyczne

Przybyły do europejskich kuchni z najbardziej odległych zakątków świata. Kolorowe i aromatyczne owoce egzotyczne dostarczyły frajdy tym, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni z oryginalnymi składnikami.


Owoce egzotyczne - MAKRO Inspiracje

Owoce egzotyczne

Większość owoców egzotycznych jest już dobrze znana polskim kucharzom. Wciąż jednak istnieją takie gatunki, które zdecydowanie należą do rzadkości i nie są zbyt często przyrządzane. Z pewnością warto poznać lepiej, te wyglądające czasem jak z innej planety, owocowe rarytasy.

Czy wiesz, że… ?

Uwaga osoby uczulone na orzechy!
Owoce mango, które są łatwo strawne i alkalizujące, mogą niestety stanowić problem dla osób, które są uczulone na orzechy. Dzieje się tak, ponieważ mango pochodzi z tej samej rodziny roślin co orzechy nerkowca.


Mango - MAKRO Inspiracje

Mango – klasyka z egzotyczna nutą

W Indiach, które są krajem pochodzenia mango i jego największym producentem, jest ono nazywane „owocem bogów”. Drzewa mango rosną jednak we wszystkich tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata i dlatego ich owoce są dostępne na rynku przez cały rok. Istnieje ponad tysiąc odmian mango, wśród których wyróżnić możemy mango indyjskie oraz gatunki pochodzące z regionów wschodnioazjatyckich, zachodnioindyjskich i Florydy. 

W zależności od odmiany, owoce mango mogą mieć kształt kulisty, owalny lub nieregularny, a ich skórka może być koloru żółtego, zielonkawego, pomarańczowego lub czerwonego. Gatunki, które łatwo ulegają obtłuczeniu zbiera się zanim dojrzeją. Dojrzewają one w temperaturze pokojowej. O tym, że mango jest dojrzałe świadczy jego piękny, świeży zapach oraz skórka, która z łatwością ustępuje pod naciskiem palca. Mango nie mogą być przechowywane w lodówce, ponieważ owoce te nie tolerują temperatury poniżej 8°C. Dzięki zawartości witamin A, C, E i B oraz dużej ilości żelaza, ten słodki i soczysty owoc jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo wartościowy dla organizmu człowieka. Pod jego cienka i gładką skórka ukryty jest niezwykle smaczny, żółto-pomarańczowy miąższ. Ze względu na to, że przylega on bardzo ściśle do płaskiego gniazda nasiennego, potrzebujemy ostrego noża, aby rozciąć owoc i oddzielić miąższ.

Kiwano – owocowa atrakcja z kolcami

Dzięki swojemu osobliwemu wyglądowi, jasno pomarańczowej lub żółtej skórce z licznymi kolcami, kiwano (nazywane w Polsce ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem kolczastym) zdecydowanie należy zaliczyć do prawdziwej egzotyki wśród owoców tropikalnych.

Wnętrze owocu kiwano, którego ojczyzną są sawanny rozciągające się na afrykańskiej pustyni Kalahari, jest równie niesamowite. Miąższ owocu ma jaskrawo zielony kolor i zawiera w sobie mnóstwo jadalnych nasion. Dostępne obecnie na rynku kiwano pochodzą głównie z Nowej Zelandii, Afryki i Portugalii. Mieszkańcy Afryki już od 3000 lat znają walory smakowe kiwano, które łączą w sobie nuty banana, limonki, passiflory i melona. Dziś możemy powiedzieć, że cały świat poznał jego smak i docenił jego dekoracyjny wygląd. Owoce kiwano najlepiej czują się w temperaturze pokojowej, w której mogą być przechowywane przez kilka tygodni. W lodówce kiwano szybko zmarznie i popsuje się. Warto natomiast schłodzić kiwano w lodówce tuż przed podaniem, stanie się wtedy jeszcze bardziej orzeźwiające.
Owoc kiwano należy do rodziny dyniowatych i jest blisko spokrewniony z melonem i ogórkiem. Zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, potasu oraz magnezu, a jego miąższ ma jednie 22 kcal na 100 g. Podobnie jak kiwi, kiwano łatwo jest rozciąć i wybrać miąższ łyżeczką. Osoby, które nie chcą ani jeść, ani przetwarzać nasion kiwano, mogą się ich pozbyć po prostu przecierając miąższ owocu przez sitko.

Kiwano - MAKRO Inspiracje
Pepino - MAKRO Inspiracje

Pepino – dziedzictwo rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej

Historia uprawy tego starożytnego owocu sięga prawdopodobnie 800 lat p.n.e.. Wtedy zaczął być uprawiany przez plemiona Indian Ameryki Południowej. Obecnie pepino, nazywane również psianką melonową, uprawiane jest także w Nowej Zelandii, Kalifornii, Hiszpanii oraz na Florydzie.

Owoce pepino mają od 10 do 20 cm długości.  Ich kremowo-żółta skórka posiada charakterystyczne podłużne, fioletowe przebarwienia. Dojrzałe owoce mają ciemnożółty kolor, słodko pachną i są miękkie w dotyku. Wtedy też nabierają niepowtarzalnego smaku przypominającego gruszkę i melona. Pepino, które jest bogatym źródłem witaminy C, jest idealne jako lekki, letni posiłek, gdyż zawiera jedynie 50 kcal w 100 g.

Przechowywanie pepino nie jest problemem: w temperaturze ok. 10°C może być przechowywane do 7 tygodni, a w temperaturze pokojowej do 3 tygodni. Owoce można jeść ze skórą podobnie jak jabłko. Kilka kropli limonki lub pomarańczy jeszcze bardziej uwydatnia egzotyczny smak pepino.

Egzotyczne trio – zestawienie

Mango

  1. ponad 1000 odmian, różne kształty, kolory i rozmiary
  2. soczysty miąższ
  3. 100 g zawiera 0 g tłuszczu, 30 mg witaminy C, 66 kcal

Kiwano

  1. skórka pokryta kolcami, zielony i soczysty miąższ
  2. jadalne nasiona
  3. orzeźwiająco słodko-kwaśny miąższ
  4. 100 g zawiera 0 g tłuszczu, 40 mg witaminy C, 22 kcal

Pepino

  1. podłużny kształt, skórka pokryta fioletowymi paskami
  2. jadalna skórka
  3. słodki miąższ
  4. 100 g zawiera 0 g tłuszczu, 35 mg witaminy C, 50 kcal

Przepisy kulinarne