Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ossobuco


Ossobuco - MAKRO Inspiracje

Przygotowanie

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 90 minut

 Składniki  
 6 plastrów golonki cielęcej  2 liście laurowe
 2 cebule, przekrojone na ćwiartki  4 owoce jałowca (rozgniecione)
 1 kg warzyw korzennych (marchew, seler, por, korzeń pietruszki)  3 ziarna ziela angielskiego
 2 ząbki czosnku  2 goździki
 Trochę pasty pomidorowej  2 gałązki tymianku
 500 ml białego lub czerwonego wina  2 gałązki rozmarynu
 350 ml bulionu cielęcego  Mąka, sól, pieprz (grubo mielony)
 Skórka z 1 cytryny  Trochę zimnego masła do zagęszczenia
 1 pęczek natki pietruszki  

 
ossobuco (krok 1)
Najpierw posól i popieprz plastry golonki.
ossobuco (krok 2)
Następnie obtocz plastry w mące.
ossobuco (krok 3)
Obsmaż krótko na oliwie z oliwek i wyjmij z patelni.
ossobuco (krok 4)
Potnij cebule, warzywa korzenne i czosnek na kawałki i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, aż warzywa zbrązowieją. Następnie dodaj trochę pasty pomidorowej i podsmaż wszystko.
ossobuco (krok 15
Podlej całość odrobiną wina, zredukuj je i znów podlej wszystko jego odrobiną. Powtarzaj ten proces, aż wykorzystasz całe wino.
ossobuco (krok 6)
Następnie polej mieszankę bulionem.
ossobuco (krok 7)
Następnie dodaj mięso wraz z liściem laurowym i przyprawami. Przykryj patelnię i duś na ogniu lub w piekarniku w niskiej temperaturze (180oC przez 1 godzinę; goleń wołową przez około 45 minut dłużej).
ossobuco (krok 8)
Po około 30 minutach dodaj rozmaryn, tymianek i skórkę z cytryny.
ossobuco (krok 9)
Ułóż mięso do podania i posyp posiekaną natką pietruszki. Przetrzyj sos przez sitko i dodaj zimne masło do smaku i by go zagęścić.

  • Do ossobuco często dodaje się gremolatę – posiekaną mieszankę przypraw, która składa się z pietruszki, skórki z cytrynu i czosnku.

  • Rekomendacja wina
    Doskonałym partnerem dla ossobuco jest mocne, wytrawne wino z Toskanii lub regionu Piemontu, na przykład Barolo lub Barbera.