Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Oliwki

Oliwki - skarby z głębokiego południa
Południowe słońce świetnie wpływa na drzewa oliwne, dzięki czemu Grecy cieszą się ich owocami od ponad 2000 lat. Zachwycająco soczyste oliwki i wspaniała oliwa z oliwek są iście boskimi przysmakami – ci, którzy chcą wspiąć się na Olimp śródziemnomorskiej kuchni, nie mogą wystrzegać się tych specjałów.

Skarby z głębokiego południa

Wielkie połacie Grecji zdominowane są przez tysiące powykręcanych drzew oliwnych, które potrafią przeżyć nawet sto lat. Owe drzewa, wydające najwięcej owoców między 20 a 30 rokiem życia,  pokrywają ponad 60% ziemi uprawnej w Grecji.

Całe szczęście dobrze czują się one na jałowej ziemi, nie znoszą natomiast mrozu. Są więc bezpieczne w obszarach dookoła Morza Śródziemnego, gdzie zresztą znaleźć można najwięcej producentów oliwek oraz oliwy z oliwek. Grecja jest trzecim największym ich producentem, zaraz po Hiszpanii i Włoszech. Najważniejszymi regionami produkcji oliwek są wyspy, zwłaszcza takie jak Kreta i Lesbos, oraz Półwysep Peloponeski.

CZY WIESZ, ŻE…?

Podobnie jak rzecz ma się z winem, smak oliwek i oliwy z oliwek determinowany jest głównie przez grunt, na którym rosło drzewo. W związku z tym, te same gatunki oliwek będą różnie rozwijać się na różnych terenach, w zależności od jakości gruntu i warunków klimatycznych.


Istnieje olbrzymia liczba różnych odmian oliwek. W samej Grecji uprawia się 60 różnych rodzajów. Zbiera się je jako niedojrzałe, zielone oliwki lub jako czarne, dojrzałe. Zielone owoce pestkowe są twarde, bardzo bogate w smaku i zawierają więcej witamin i substancji mineralnych, zaś czarne oliwki mają łagodniejszy smak i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz zawierają więcej kalorii. Należy jednak wspomnieć, że nie wszystkie czarne oliwki są zbierane dopiero gdy w pełni dojrzeją. Bardzo często zielone oliwki farbuje się na czarno ze względów estetycznych, lecz wówczas nie są one równie łagodne i miękkie jak “prawdziwe” czarne oliwki. Sztucznie zabarwiane oliwki da się poznać po pestce, która pozostanie zielona.

Zbiór oliwek rozpoczyna się jesienią i jest kontynuowany przez całą zimę. Te delikatne owoce tradycyjnie zbiera się ręcznie lub strącaz gałęzi za pomocą kijów i łapiew sieci lub płachty. Przy oliwkach uprawianych przemysłowo coraz częściej stosuje się specjalne maszyny. Co ciekawe, kosztowanie oliwki bezpośrednio po zerwaniu jej z drzewa nie jest dobrym pomysłem, gdyż w formie surowej są one nieprzyjemne w smaku. Powinny one najpierw być namoczone i umieszczone w solance celem usunięcia gorzkich substancji. Umieszczone w oleju są w stanie utrzymać świeżość przez długi czas, nawet bez użycia dalszych środków konserwujących.

Oliwki sprzedaje się bez żadnych dodatków, z pestkami lub bez, przyprawione ziołami czy nawet faszerowane słodką papryką, migdałami, czosnkiem oraz serem. Typowe dla Greków jest solenie lub suszenie czarnych oliwek na powietrzu co nadaje im szczególnie aromatycznego smaku. W Grecji oliwki podaje się przy każdej okazji. Żaden stół nie jest kompletny bez małego naczynia wypełnionego oliwkami deserowymi. Są one przekąską, przystawką, a wraz z pomidorami, ogórkami, cebulą, słodką papryką i owczym serem tworzą grecką sałatkę, choriatiki.  Oliwki używane są do dań smażonych oraz do  farszu z mięsa mielonego czy sera topionego do warzyw, takich jak papryka i bakłażan. Są one wspaniałych dodatkiem do wypiekanego chleba, którego chrupkość uzupełniają swoją soczystością i niezwykłym aromatem.
Skład oliwek 
 Zielone oliwki 
 Czarne oliwki
Woda  
77 g
52
Tłuszcz
13 g
36
Węglowodany
3 g
5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 
1,9 g
5,3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 
9 g
25 g 
Błonnik  
4,4 g 3,8 g
Kilodżule 
545 g 1440 g

rodzaje oliwek

Najznamienitsze greckie oliwki

Najznamienitsze greckie oliwki

Grecja jest słynna na cały świat dzięki swoim różnym odmianom oliwek. Oto najbardziej znane:

Oliwki Conservolia

Znane również pod swoimi regionalnymi nazwami, takimi jak Amfissa czy Atalantis. Te obdarowane silnym miąższem i twardą skórą oliwki stanowią około 80 procent wszystkich oliwek uprawianych w Grecji. Należą one do najpopularniejszych oliwek deserowych  i choć czasem zbiera się je gdy są jeszcze zielone, najczęściej zbierane są, gdy są czarne i dojrzałe. Gdy umieszczane są w solance i occie, często doprawia się je pikantną mieszanką ziół.

Oliwki Koroneiki

Te oliwki, należące do najmniejszej odmiany oliwek na świecie, mają mało miąższu, lecz używane są do produkcji wspaniałej oliwy z oliwek, zwłaszcza na Krecie. Ich niezwykle owocowy posmak wzmacnia się lekkim aromatem cytrynowym, co naprawdę przekłada się na unikalność tego gatunku. Robioną z nich  wyszukaną i elegancką oliwę, wyróżniającą się intensywnym zapachem, uważa się za jedną z najlepszych na świecie.

Oliwki Kalamata

Te wielkie, czerwonobrązowe lub czarne oliwki są niezwykle mięsiste i soczyste. Ich skórka jest odrobinę twardsza od skórek innych odmian. Te pikantne i lekko słone owoce należą do najlepszych odmian greckich oliwek i zwykle konserwowane są w mieszance octu i oliwy lub solanki. Oliwki Kalamata wykorzystywane są głównie jako przekąska, element sałatki oraz przystawka.

Oliwki Chalkidiki

Te wielkie, czerwonobrązowe lub czarne oliwki są niezwykle mięsiste i soczyste. Ich skórka jest odrobinę twardsza od skórek innych odmian. Te pikantne i lekko słone owoce należą do najlepszych odmian greckich oliwek i zwykle konserwowane są w mieszance octu i oliwy lub solanki. Oliwki Kalamata wykorzystywane są głównie jako przekąska, element sałatki oraz przystawka.

Przepisy kulinarne

Błyskawiczny chleb focaccia z oliwkami