Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ogórkowe sushi z kawiorem z łososia


Sushi z ogórkiem - MAKRO Inspiracje

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 40 minut

Składniki:
2 ogórki sałatkowe
1 łyżka cukru
200 g ryżu do sushi
½ łyżki soli
3 łyżki octu ryżowego
50 g kawioru z łososia
1 łyżka mirinu
Rzeżucha

Sposób przygotowania:

Wsypać ryż na sitko i płukać pod wodą, aż ta będzie przejrzysta. Pozostawić do odcedzenia. Doprowadzić ryż do wrzenia w ok. 300-400 ml wody, nałożyć przykrywkę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.  Podgrzać lekko ocet ryżowy z mirinem, cukrem i solą w małej patelni tak, by rozpuścić sól i cukier.  Doprawić letni ryż tą mieszanką i pozostawić do ochłodzenia.
W międzyczasie obrać ogórki, przeciąć na pół i usunąć nasiona. Pociąć na kawałki o długości ok. 4 cm. Uformować z ryżu podłużne kulki i wypełnić nimi kawałki ogórków. Na wierzchu ułożyć kawior z łososia i udekorować świeżą rzeżuchą.