Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Obieranie pomidorów

Pomidory wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów: doskonale smakują na surowo i ugotowane, ze skórką lub bez, z przyprawami lub bez, w całości, w plastrach, nadziewane i duszone, pod postacią soków, zup i sosów. Idealnie pasują do mięs, ryb i drobiu, jak i do innych warzyw. Warto poznać szeroką paletę smakową pomidorów i spróbować dopasować różne ich odmiany do poszczególnych dań.


Sposób 1:

Obieranie pomidorów 1
Naciąć skórkę pomidora na krzyż naprzeciwko szypułki.

Obieranie pomidorów 2
Usunąć szypułkę. Sparzyć pomidora wrząca wodą, aż skórka zacznie odchodzić.

Obieranie pomidorów 3
Następnie włożyć pomidora do wody z lodem, aby już się nie gotował.

Obieranie pomidorów 4
Na końcu ostrożnie zdjąć z niego skórkę.


Sposób 2:

Obieranie pomidorów 1
Pokroić dojrzałe pomidory na cztery lub osiem części, zależnie od rozmiaru.

Obieranie pomidorów 2
Położyć je na desce do krojenia skórką do dołu, chwycić skórkę za czubek i odciąć  od niej miąższ.


Sposób 3:

obieranie pomidorów - sposób 3
Większe i twardsze pomidory można pozbawić skórki tak, jak ziemniaki za pomocą dobrej obieraczki. Istnieją również obieraczki do pomidorów, które posiadają specjalnie zaprojektowane zębate ostrza.