Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Obazda

Jeśli zostają Ci resztki przejrzałego sera zamień je na przepyszną pikantną pastę - jak to robią Bawarczycy. Pasta podawana jest zazwyczaj z jako jeden z najbardziej popularnych dodatków do piwa. 

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - ok. 15 minut.

Obazda
Składniki:
 
500 g pikantnego sera Camembert
100 g masła
100 g serka topionego
1 cebula
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
50 ml piwa pszenicznego
Sól
Pieprz
 ½ łyżeczki kminku, świeżo utartego

Przygotowanie

Ubijać masło w mikserze aż będzie puszyste, pokroić Camembert na grube kawałki i stopniowo dodawać do masła. Na końcu dodać serek topiony. Pokroić drobno cebulę i zeszklić na małej ilości masła wraz z papryką. Dodać do mieszanki serowej. Dodać odrobinę miodu oraz piwo pszeniczne, a następnie doprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku.

Porada:

Obazda smakuje równie dobrze z wędzoną papryką.