Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Nadziewany bażant


Nadziewany bażant

Przygotowanie

1 bażant / Czas przygotowania: około 1,5 godziny


Składniki
1 bażant (około 800 gram)
200 g boczku
400 g kapusty kiszonej
150 g grzybów (borowiki, pieczarki)
2 łodygi selera
100 g białych winogron
3 szalotki
1 łyżka prażonych orzechów laskowych
sól, pieprz
liście laurowe
goździki
krok 1
Aby przygotować nadzienie pokrój w paski szalotkę, grzyby i łodygi selera.
krok 2
Tak pokrojone składniki wymieszaj z kapustą kiszoną, orzechami laskowymi i winogronami. Całość dopraw solą i niewielką ilością pieprzu.
krok 3
Opłucz bażanta wodą i wytrzyj go do sucha. Ostrożnie wypełnij go nadzieniem, dopraw solą i niewielką ilością pieprzu.
krok 4
Na bażanta połóż kilka liści laurowych …
krok 5
… owiń go plastrami boczku oraz nakłuj goździkami.
krok 6
Resztę nadzienia umieść na blasze do pieczenia i połóż na nią bażanta.
krok 7
 Piecz bażanta w piekarniku przez około 45-60 minut w temperaturze 180 °C, do momentu aż stanie się chrupiący, od czasu do czasu nacierając go kiszoną kapustą.
krok 8
Na koniec pokrój bażanta i podawaj mięso razem z nadzieniem.