Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Nadziewana pieczeń z gęsi


Nadziewana pieczeń z gęsi

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas przygotowania: około 4 godziny

Składniki 
1 gęś, gotowa do pieczenia (około 5 kg)
3 jabłka
2 cebule
majeranek
100 g orzechów włoskich
100 g słodkich kasztanów
1 por
2 marchewki
sól, pieprz

krok 1
Przede wszystkim, najpierw ostrożnie opłucz gęś wewnątrz oraz na zewnątrz i wytrzyj ją do sucha za pomocą ręcznika kuchennego. Następnie przygotuj nadzienie: obierz cebule ze skórki, …
krok 2
 … podziel jabłka na ćwiartki usuwając pestki. Następnie pokrój jabłka i cebulę w kostki wielkości orzechów włoskich.
krok 3
Wymieszaj je ze słodkimi kasztanami, orzechami włoskimi i majerankiem.
krok 4
Przypraw gęś wewnątrz oraz na zewnątrz solą i pieprzem. Następnie łyżką umieść nadzienie w gęsi, pozostaw trochę wolnego miejsca w środku, inaczej gęś rozpadnie się podczas pieczenia.
krok 5
Zwiąż końce nóg gęsi za pomocą sznurka kuchennego. Następnie owiń sznurkiem całe nogi, obróć gęś na drugą stronę i owiń sznurek wokół skrzydeł. Dzięki temu będą przylegać do korpusu. Związując gęś w ten sposób masz pewność, że nie zanurzy się ona w swoim własnym tłuszczu, a mięso nim nie nasiąknie.
krok 6
Pokrój pora i marchewki na małe kawałki i umieść je, razem z resztą nadzienia na blasze do pieczenia. Następnie połóż na niej gęś.
krok 7
 Piecz gęś w temperaturze 190°C przez około 3,5 godziny (w zależności od rozmiaru) od czasu do czasu polewając ją sokami z pieczenia. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wody, aby zapobiec przypalaniu się pieczeni. Na ostatnie 15-20 minut zwiększ temperaturę do 220°C, aby pieczeń stała się chrupka i brązowa.
krok 8
Pokrojona gęś jest gotowa do serwowania.