Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Mus z bakłażanów z szaszłykami z cukinii i słodkiej papryki

Nie musimy grillować wyłącznie mięsa! Grillowane warzywa mają swój urok, a jako przystawka stanowią idealne rozpoczęcie przyjęcia z grillem. Kolorowe i chrupkie warzywa zapewniają miłośnikom grillowania bogactwo możliwości wypróbowania nowych pomysłów.

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 60 min.

MI-mus-z-baklazanow-main
Składniki:
 
2 bakłażany  
Oliwa z oliwek
1 cukinia pokrojona w plasterki 
1 cytryna
1 słodka czerwona papryka   
½ pęczka bazylii pokrojonego w paski
1 papryczka chili pokrojona w pierścieni
Sól
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 
Pieprz
4 gałązki tymianku

Przygotowanie

krok 1
Przekrój bakłażany wzdłuż, ponacinaj miąższ i marynuj w mieszance chili, czosnku,
krok 2
tymianku z niedużą ilością oliwy z oliwek przez ok. 30 min.
krok 3
Połóż bakłażany na ruszcie pokrojoną stroną ku dołowi i piecz je przez ok. 20 min.
krok 4
W międzyczasie przepołów i krótko opiecz cytrynę.
krok 5
Grilluj plastry cukinii i słodkiej papryki, aż osiągną złocistobrązowy kolor. Przypraw je oliwą z oliwek i solą do smaku i nadziej na szpikulec.
krok 6
Wyskrob łyżką miąższ z bakłażanów
krok 7
i delikatnie go posiekaj. Dodaj pokrojoną bazylię.
krok 8
Przypraw mus niedużą ilością soku
krok 9
Podawaj z szaszłykami.