Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Mus truskawkowy

Mus, zależnie od przepisu i sposobu przygotowania, może być albo lekki i puszysty, albo nieco sztywniejszy i bardziej kremowy. Sprawdź nasz przepis na delikatny mus truskawkowy.

Mus truskawkowy

Przygotowanie

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 25 minut + czas chłodzenia

Składniki  
3 jajka ½ cytryny 
100 g cukru 50 g cukru pudru
3 listki żelatyny 200 g śmietanki
200 g truskawek 1 szczypta soli
50 ml Grand Marinera  

Czy wiesz, że…?
Wyrażenie „wzór róży” jest używane do opisywania sposobu, dzięki któremu można sprawdzić czy masa z żółtek jest wystarczająco gęsta. W tym celu zanurza się łyżkę w masie z żółtek i delikatnie dmucha na tylną część łyżki. Jeśli powstanie „róża” (pofalowany wzór) to konsystencja jest odpowiednia.

przygotowanie 1
Umyć truskawki i przyrządzić z nich puree z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
przygotowanie 2
Oddzielić żółtka od białek.
przygotowanie 3
Ubijać żółtka z cukrem nad kąpielą wodną na gładką i gęstą masę, ale nie całkiem sztywną, aż na masie powstanie „wzór róży”.
przygotowanie 4
Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie i rozpuścić ją w Grand Marinerze na wolnym ogniu.
przygotowanie 5
Ostrożnie wmieszać to w masę jajeczną, odstawić na chwilę do wystudzenia i wymieszać z truskawkowym puree.
przygotowanie 6
Ubijać śmietankę na gładką i gęstą masę.
przygotowanie 7
Ubić białka na puszystą masę…
przygotowanie 8
… i wmieszać do musu.
przygotowanie 9
Przelać masę do miski, przykryć folią i chłodzić przez przynajmniej 3 godziny.
przygotowanie 10
Uformować elementy łyżką i udekorować przed podaniem.
przygotowanie 11