Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Motylki z krewetek z pomidorowym sosem chutney i pianą z białego octu balsamicznego

Rozpocznij walentynkową kolację wykwintną przystawką. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na motylki z krewetek z pomidorowym sosem chutney i pianą z białego octu balsamicznego.



Przepis na 10 porcji. Czas przygotowania: ok. 2 godz.

Motylki z krewetek z pomidorowym sosem chutney
Krewetki:
 
10 krewetek
1 łyżka trybuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sambal oelek
sól, pieprz

Przygotowanie krewetek

Krewetki obrać z pancerza, pozostawiając ogon. Rozciąć je wzdłuż grzbietu i oczyścić z jelita. Drobno posiekać czosnek i trybulę, a następnie wymieszać je z sosem sambal oelek i oliwą. Tak przyrządzoną marynatą polać krewetki i pozostawić na jakiś czas. Przed podaniem krewetki dusić na patelni.

Sos chutney:
 
200 g pokrojonej w kostkę cebuli
150 g cukru
1 kg sparzonych pomidorów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion kolendry
pieprz
2 liście laurowe
ewentualnie skrobia
1 cytryna
 

Przygotowanie sosu chutney

Poddusić pokrojoną cebulę na oliwie i dodać pomidory. Cytrynę pokroić w grube plastry, a następnie dodać do sosu chutney z resztą składników. Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 godziny. Jeśli to konieczne, zagęścić skrobią.

Piana z octu balsamicznego:
 
2 łyżeczki oliwy z oliwek
200 ml śmietanki
2 łyżeczki cebuli pokrojonej w kostkę
60 g bardzo zimnego masła
30 ml octu balsamicznego białego
sól, pieprz
200 ml bulionu rybnego
 

Przygotowanie piany z octu balsamicznego

Poddusić pokrojoną cebulę na oliwie. Dodać ocet balsamiczny i bulion rybny. Zredukować całość do 1/3 objętości, następnie dodać śmietankę i ponownie zredukować całość do 1/3. Przed podaniem dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać na pianę.