Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Morelowe knedle w maśle orzechowym

Morele, o których uważa się, że pochodzą z Chin, Indii albo Armenii, rosną na małych drzewach z okrągłymi czubkami. Ze względu na to, że drzewa morelowe preferują gorące temperatury, owoce sadzi są głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Idealne warunki można znaleźć jednak również bardziej na północy, a więc w Austrii morele się nie tylko przetwarza, ale też uprawia w dużych ilościach.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: ok. 60 min. + chłodzenie

morelowe-knedle-top-940-250

Przygotowanie:

Ugnieć razem wszystkie składniki na ciasto. Przykryj i pozostaw na chwilę, żeby się odstało. Wyjmij pestki z moreli i posiekaj drobno owoce. Skarmelizuj cukier, zalej go białym winem i dodaj morele razem z ziarenkami z laski wanilii, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie zmiksuj wszystko i wymieszaj z resztą posiekanych owoców.

W sporym garnku zagotuj dużo wody z odrobiną soli i ziarenkami z laski wanilii.

Odcinaj pojedyncze porcje od ciasta i rób kciukiem w każdej wgłębienie w środku. Włóż do każdej porcji łyżkę nadzienia i, po posypaniu dłoni mąką, składaj ciasto wokół nadzienia. Wrzuć knedle do gotującej się wody i od razu zmniejsz ogień. Pozostaw knedle w gotującej się wodzie na około 10-15 minut.

Stop masło, dodaj do niego zmielone migdały i bułkę tartą, po czym zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw na chwilę knedle, aby nieco obciekły z wody, po czym wrzuć je do masła orzechowego i podawaj gorące.

Ciasto:
 
500 g twarogu 
300 g mąki
2 jajka 
1 łyżka stołowa cukru pudru 
140 g miękkiego masła
1 szczypta soli

Nadzienie:
 
300 g moreli      
100 ml białego wina 
50 g cukru
1 laska wanilii

Masło orzechowe:
 
60 g masła
60 g bułki tartej                         
60 g zmielonych migdałów

111morelowe-knedle-top-460-200

Porada szefa kuchni

Zamroź nadzienie w porcjach - ułatwia to nadziewanie knedli.