Kultowy mega-mix
Prosta zasada – nieskończone możliwości: to jest recepta na sukces typowego amerykańskiego mlecznego shake’a. Tradycyjnie składa się on z dużej ilości lodów, mleka i syropu lub sosu o dowolnym smaku.
W owocowych shake’ach można wykorzystać owocowe purée zamiast syropu. Zwłaszcza w shake’ach lodowych różnorodne rodzaje lodów stanowią bazę dla świeżo zmiksowanych shake’ów - zaczynając od smaku czekoladowego, poprzez truskawkowy i bananowy, aż po kawowy i karmelowy. Lody waniliowe mogą być też wykorzystane jako baza, którą miesza się potem z innymi składnikami nadającymi smak. W Ameryce często dodaje się mąkę słodową, robiąc tak zwany shake słodowy. Popularne są również kruche składniki takie jak ciasteczka, wiórki kokosowe czy kawałki karmelowych albo czekoladowych batoników. Przyprawy mogą być niespodziewanym akcentem. I jeżeli w przepisie znajdzie się masło orzechowe, wtedy shake będzie już typowo amerykański.
I dzieci, i dorośli – wszyscy uwielbiają mleczne shake’i, zwłaszcza podczas gorących dni. Wtedy ten pyszny i gęsty napój może zastąpić nawet cały posiłek. Jednak wersje przygotowywane z alkoholem, na przykład z whiskey, rumem czy likierem kawowym, są zarezerwowane już tylko dla dorosłych. Tak przy okazji, kiedy słowo „mleczny shake” zostało po raz pierwszy użyte w piśmie w 1885 roku, oznaczało ono wtedy napój przygotowywany na bazie whiskey, podobny do eggnoga. Historia tego, co dzisiaj znamy jako mleczny shake, jest blisko powiązana z historią elektrycznego miksera. Ten po raz pierwszy pojawił się na rynku w 1922 roku – uważa się, że w tym samym roku Ivar „Pop” Coulson z Chicago wymyślił znany nam dzisiaj shake. Aby go przygotować, wlał po prostu do miksera ówczesny napój słodowy i wymieszał go z dwiema gałkami lodów – tak oto narodził się kultowy napój.
Nie ma nic lepszego od samodzielnego miksowania
Nieważne, na jakie smaki i dodatkowe składniki się zdecydujesz, największą wolność w kompozycji i najlepszy smak uzyskasz, przygotowując shake samodzielnie w mikserze lub mieszając go ręcznie. Mleczne shake’i przygotowywane przez specjalne maszyny albo robione z przygotowanych wcześniej mieszanek nie mają z szans z tymi zrobionymi samodzielnie. No i gdzie jest cała zabawa, jeżeli nie możesz się wykazać swoją kreatywnością!
Aby uzyskać perfekcyjny rezultat, najważniejsze jest jak najszybsze serwowanie shake’a. Tylko te mleczne shake’i, które zostały dokładnie zmiksowane przez parę minut i bezpośrednio podane, smakują naprawdę wyśmienicie. Taki shake pieni się pięknie i wszystkie składniki są odpowiednio wymieszane. Jeżeli napój będzie stał przez dłuższy czas, nie dość, że lody całkiem się rozpuszczą, składniki o różnej gęstości mogą się też ponownie rozdzielić. A więc prosto z miksera do szklanki, może jeszcze trochę bitej śmietany na wierzch i podajemy!