Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Mleczne shake’i

Mleczne shake’i
Jeżeli łyżka stoi pionowo w środku szklanki, oznacza to, że shake jest idealny! Amerykanie uwielbiają, kiedy ich mleczny mix jest kremowy, słodki, schłodzony i cudownie gęsty. Ten pomysł prosto z Ameryki schładza wszystkich na całych świecie, zwłaszcza latem, już od dawna.

Kultowy mega-mix

Prosta zasada – nieskończone możliwości: to jest recepta na sukces typowego amerykańskiego mlecznego shake’a. Tradycyjnie składa się on z dużej ilości lodów, mleka i syropu lub sosu o dowolnym smaku.

W owocowych shake’ach można wykorzystać owocowe purée zamiast syropu. Zwłaszcza w shake’ach lodowych różnorodne rodzaje lodów stanowią bazę dla świeżo zmiksowanych shake’ów -  zaczynając od smaku czekoladowego, poprzez truskawkowy i bananowy, aż po kawowy i karmelowy. Lody waniliowe mogą być też wykorzystane jako baza, którą miesza się potem z innymi składnikami nadającymi smak. W Ameryce często dodaje się mąkę słodową, robiąc tak zwany shake słodowy. Popularne są również kruche składniki takie jak ciasteczka, wiórki kokosowe czy kawałki karmelowych albo czekoladowych batoników. Przyprawy mogą być niespodziewanym akcentem. I jeżeli w przepisie znajdzie się masło orzechowe, wtedy shake będzie już typowo amerykański.

I dzieci, i dorośli – wszyscy uwielbiają mleczne shake’i, zwłaszcza podczas gorących dni. Wtedy ten pyszny i gęsty napój może zastąpić nawet cały posiłek. Jednak wersje przygotowywane z alkoholem, na przykład z whiskey, rumem czy likierem kawowym, są zarezerwowane już tylko dla dorosłych. Tak przy okazji, kiedy słowo „mleczny shake” zostało po raz pierwszy użyte w piśmie w 1885 roku, oznaczało ono wtedy napój przygotowywany na bazie whiskey, podobny do eggnoga. Historia tego, co dzisiaj znamy jako mleczny shake, jest blisko powiązana z historią elektrycznego miksera. Ten po raz pierwszy pojawił się na rynku w 1922 roku – uważa się, że w tym samym roku Ivar „Pop” Coulson z Chicago wymyślił znany nam dzisiaj shake. Aby go przygotować, wlał po prostu do miksera ówczesny napój słodowy i wymieszał go z dwiema gałkami lodów – tak oto narodził się kultowy napój.

Nie ma nic lepszego od samodzielnego miksowania

Nieważne, na jakie smaki i dodatkowe składniki się zdecydujesz, największą wolność w kompozycji i najlepszy smak uzyskasz, przygotowując shake samodzielnie w mikserze lub mieszając go ręcznie. Mleczne shake’i przygotowywane przez specjalne maszyny albo robione z przygotowanych wcześniej mieszanek nie mają z szans z tymi zrobionymi samodzielnie. No i gdzie jest cała zabawa, jeżeli nie możesz się wykazać swoją kreatywnością!
Aby uzyskać perfekcyjny rezultat, najważniejsze jest jak najszybsze serwowanie shake’a. Tylko te mleczne shake’i, które zostały dokładnie zmiksowane przez parę minut i bezpośrednio podane, smakują naprawdę wyśmienicie. Taki shake pieni się pięknie i wszystkie składniki są odpowiednio wymieszane. Jeżeli napój będzie stał przez dłuższy czas, nie dość, że lody całkiem się rozpuszczą, składniki o różnej gęstości mogą się też ponownie rozdzielić. A więc prosto z miksera do szklanki, może jeszcze trochę bitej śmietany na wierzch i podajemy!
Mleczne shake’i  - kultowy mega-mix

Porada szefa kuchni!

Do zrobienia kremowego shake’a potrzeba mleka o minimum 2-procentowej zawartości tłuszczu albo, najlepiej, 3,5-procentowej. Napój na bazie mleka o niskiej zawartości tłuszczu będzie zbyt płynny. Aby dostosować konsystencję, możesz dodać więcej lodów, aby shake był gęstszy, albo rozcieńczyć go większą ilością mleka. 




Urządzenie doskonałe

Żeby mieć pewność, że wszystko jest dobrze wymieszane, a każde zamieszanie przyczynia się do idealnie kremowej konsystencji, profesjonaliści polegają na nowoczesnych robotach kuchennych. Te wszechstronne bystrzaki są niezbędnym elementem każdej, dobrze wyposażonej kuchni.

Dużą ilość mlecznego shake’a najlepiej przygotowuje się przy użyciu stabilnego robota kuchennego, postawionego na blacie. Co jak co, ale ten błogosławiony wynalazek lat 20. XX wieku był także powodem tego, że amerykański shake mleczny był tak popularny. Naciskając przycisk, wszystkie rzeczy w pojemnym dzbanku zaczynają skakać. Ci, którzy chcą czerpać niezłą zabawę z miksowania, powinni zwrócić uwagę na parę rzeczy, wybierając sprzęt:

  • Dzbanek powinien być zrobiony ze szkła. Jest wtedy odporny na ciepło i zimno, nie ma zapachu i jest bardziej wytrzymały niż plastik.
  • Ostrza powinny być wykonane z wysokiej jakości nierdzewnej stali i, przede wszystkim, powinny być wymienne. Tylko w ten sposób będziecie mogli czerpać przyjemność z nowoczesnego sprzętu.
  • Silnik powinien być naprawdę potężny. Do idealnego miksowania potrzebny jest taki o mocy od 500 do 600 W - poradzi sobie nawet z twardymi składnikami, takimi jak orzechy czy kostki lodu. Robot o mocy 1000 W i więcej naprawdę sprawia, że wszystko się rusza i trzęsie.
  • Prędkość powinna być płynnie regulowana.
  • Urządzenie powinno mieć antypoślizgowy spód i funkcję zabezpieczającą. To sprawi, że silnik włączy się jedynie wtedy, gdy część podstawowa, ostrza i słoik są dobrze ze sobą złożone.
  • Urządzenie powinno być proste w czyszczeniu. To także oznacza, że powinno dać się łatwo rozłożyć na części, z możliwością mycia ich w zmywarce.
  • Praktycznym posunięciem jest posiadanie pokrywy z dziurą, przez którą, osobno, dodawane mogą być różne składniki podczas miksowania.
Urządzenie doskonale - robot kuchenny, blender

Przepisy kulinarne