Miniroladki z soli zwyczajnej

miniroladki-z-soli zwyczajnej-baner-940-250

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 60 min

Nie jest zabójczo piękna, ale pod tym niepozornym wyglądem kryje się jakość, która powoduje, że zarówno kucharzom, jak i ich gościom na samą myśl cieknie ślinka – sola zwyczajna jest jedną z najbardziej poszukiwanych ryb, a oprócz tego wyśmienicie nadaje się na lekkie wiosenne danie.

Składniki:

 
3 sole zwyczajne
3 listki laurowe
100 g groszku cukrowego w strąkach
1 mały pęk natki pietruszki
100 g marchewki
2 ząbki czosnku
1 cytryna
500 ml białego wina
3 szalotki
Sól
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Pieprz

Przygotowanie

minir-krok-1
Zdejmij skórę z soli i wytnij ostrym nożem filety (1, 2).

minir-krok-2
Przypraw filety szczyptą soli i pieprzu.
minir-krok-3
Pokrój groszek cukrowy i marchewki w cienkie paski (3)
minir-krok-4
obgotuj w słonej wodzie (4) na półtwardo.
minir-krok-5
niewielką ilość warzyw (5, 6). Obierz i przepołów czosnek i szalotki, pokrój cytrynę oraz rozetrzyj pieprz w moździerzu.
minir-krok-6
Umieść mieszankę w garnku do gotowania na parze, dodaj białe wino i pozostałe składniki.
minir-krok-7
Szybko doprowadź do wrzenia i pozostaw na 15 minut. Umieść filety w komorze garnka (7)
minir-krok-8
nad przyprawionym wywarem winnym i gotuj na parze w temperaturze 70°C przez 15 minut (8).

  • Nasza rekomendacja wina
    Dzięki swoim owocowym aromatom z nutą orzecha południowoaustralijskie Chardonnay będzie idealnym dodatkiem.