Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Masala chai latte

Masala chai - to najpopularniejsza metoda przygotowywania mocnej, aromatycznej herbaty chai. Podstawę każdego przepisu stanowi: czarna herbata, mleko, słodycz, oraz przyprawy.

W naszej propozycji Masala chai latte doprawiona jest kardamonem, anyżem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Tak bogaty przypraw z pewnością zapewni intensywne doznania smakowe.

Przepis na 1 porcję. Czas przygotowania ok. 25 minut.

Masala chai latte
Składniki   
1,2 l wody  0,6 l mleka
6 łyżek czarnej herbaty, np. Assam
6 nasion kardamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru 2 pałeczki cynamonu
2 gwiazdki anyżu pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
3 goździki
1 łyżka nasion kopru
mleko do zrobienia piany

Przygotowanie:

Obierz imbir i pokrój na małe kawałki, grubo pokrusz pałeczki cynamonu. Doprowadź wodę i mleko do wrzenia razem z miodem i przyprawami i pozostaw na małym ogniu na 2 minuty. Dodaj herbatę i znowu doprowadź do wrzenia. Całość pozostaw na małym ogniu 10 – 15 minut. Następnie wlej herbatę do szklanek poprzez sitko. Zrób pianę z mleka i dodaj do herbaty chai.