Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Marmurkowy mus czekoladowy



Marmurkowy mus czekoladowy

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania około 30 min. plus czas chłodzenia

Składniki:
  • 8 jajek
  • 600 g śmietany
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 20 ml rumu
  • 300 ml bitej śmietany
Jasny mus:
  • 200 g białej czekolady
  • 20 ml białego rumu
  • 2 listki żelatyny
  • 20 ml Pastisu
Mus z czekolady deserowej:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 20 ml likieru kawowego
  • 20 ml koniaku

Przygotowanie

marmurkowy mus czekoladowy - przygotowanie (1)
Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie, pokroić białą i deserową czekoladę na małe kawałki i roztopić każdą z nich osobno nad kąpielą wodną. Oddzielić białka od żółtek i schłodzić białka. Ubić żółtka z cukrem nad kąpielą wodną na kremową konsystencję.
marmurkowy mus czekoladowy - przygotowanie (2)
Podzielić masę na dwie części. Ubić białka na sztywną pianę i ubić śmietanę na sztywno. Jasny mus: wycisnąć żelatynę i rozpuścić w rumie i Pastisie. Następnie wymieszać białka i białą czekoladę z jedną częścią ubitych żółtek.
marmurkowy mus czekoladowy - przygotowanie (3)
Ciemny mus: wymieszać czekoladę deserową, koniak i likier kawowy z drugą częścią ubitych żółtek. Następnie dodać połowę śmietany i białek do każdej z czekoladowych mas.
marmurkowy mus czekoladowy - przygotowanie (4)
Aby uzyskać marmurkowy wzorek, należy wlać biały mus do pojemnika, a następnie wlać na to ciemny mus, tworząc warstwę. Później przeciągnąć łyżką przez obie masy kilkakrotnie, aż do osiągnięcia pożądanego efektu.