Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Makaron z brokułem

Japończycy słyną z tego, że spożywają ogromne ilości ryb i owoców morza, często surowych. Po części to właśnie rybom mieszkańcy wysp zawdzięczają zdrowie i długowieczność. Oprócz ryb w Japonii niezwykle cenione są również warzywa. W japońskiej kuchni oszczędnie stosuje się przyprawy, gdyż pożądany jest naturalny smak składników. Ogromną uwagę przywiązuje się także do sposobu podania i wyglądu dań. Naszą inspirującą propozycją z kuchni japońskiej jest makaron z brokułem.

japonia-top-460x260
Składniki na 2 porcje:
 
150 g makaronu 
garść posiekanego grubego szczypioru
kilka różyczek brokułu
szczypta soli
ćwierć szklanki sezamu 
2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych

Sos:
 
1 łyżka octu ryżowego   
łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego 
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
łyżeczka cukru 
pół łyżeczki przyprawy 5 smaków

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy sezam, aż się zazłoci. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, hartujemy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy cukier z octem i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodajemy pozostałe składniki sosu. W dużej misce dokładnie mieszamy makaron z sosem, dodajemy brokuły, szczypior, sezam, orzeszki i szczyptę soli, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.