Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Makaron wstążki z borowikami


Makaron wstążki z borowikami

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki na makaron wstążki:   
 30 g suszonych borowików 3 łyżeczki oliwy z oliwek 
 300 g semoliny (kaszki makaronowej)  3 łyżka wody

 3 jaja

 

  •  Można użyć też gotowego suszonego makaronu, np. tagliatelle.

 

Sos:
 
 600 g świeżych lub mrożonych borowików  200 ml bulionu warzywnego
 2 ząbki czosnku  100 ml tłustej, gęstej śmietany
 1 szalotka  trybula
 5 cebulek dymek  sól
 1 pomidor  pieprz
 4 gałązki tymianku  cukier
 4 ml brandy  oliwa z oliwek
 400 ml śmietanki  

Rekomendacja wina:
Do dania doskonale pasuje dojrzewające w beczce wino Chardonnay z Burgundii lub wytrawny szampan Blanc de Blancs. 

krok 1
Aby zrobić makaron wstążki, posiekaj drobno suszone borowiki, wymieszaj je z semoliną, jajkami, oliwą i wodą i dokładnie wszystko zagnieć. Pozostaw ciasto na około 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i pokrój na wstążki.
krok 2
W międzyczasie pokrój w grubą kostkę świeże lub rozmrożone borowiki oraz drobno posiekaj czosnek i szalotkę. Pokrój dymki na cienkie krążki. Pomidora pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój go na drobną kostkę.
krok 3
Obsmaż borowiki na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i szalotkę i smaż całość jeszcze przez krótką chwilę. Dopraw szczyptą cukru i soli. Dodaj tymianek.
krok 4
Podlej całość brandy. Dodaj śmietankę i bulion. Pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut.
krok 5
Tuż przed podaniem dodaj krążki dymki i pokrojonego w kostkę pomidora. Dopraw solą, pieprzem i gęstą śmietaną do smaku.
krok 6
Gotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, a następnie dodaj go do borowików. 
krok 7
Ułóż makaron i grzyby na talerzu i udekoruj całość listkami trybuli.