Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Maitrank z marzanką

W kulinariach marzanki używa się do wzbogacenia smaku napojów, deserów i nawet dań na ciepło. Orzeźwiającym klasykiem z marzanką idealnym na gorące dni jest tradycyjny napój maitrank.
Owocowy poncz z marzanką
Składniki
 
1,5 l wina Riesling 500 g truskawek 
0,75 l wina musującego Riesling
2 kiwi, pokrojone w kostkę
3 g lekko przesuszonej marzanki
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 pomarańcze, pocięte na cienkie plasterki
 

Wykonanie

krok 1
Wlej wino do misy...
krok 2
i dodaj plasterki pomarańczy.
krok 3
Zwiąż marzankę i powieś ją do góry nogami w pojemniku. Upewnij się, że końcówki łodyżek nie są zamoczone w napoju - to one są głównie odpowiedzialne za gorzki posmak. 
krok 5
Pozostaw na pół godziny a następnie wyjmij marzankę. Dodaj cukier do ponczu i wymieszaj, aby go rozpuścić.
krok 5
Pokrój truskawki na cząstki...
krok 6
a kiwi w kostkę.
krok 7
Dodaj owoce do napoju i pozostaw na jeszcze jedną godzinę.
Na chwilę przed podaniem dodaj dobrze słodzonego wina musującego.