Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Luksusowe Fish & Chips

Luksusowe Fish & Chips

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki (Ryba, ciasto i frytki):
 
6 pozbawionych skóry filetów z okonia morskiego
lub dorsza
120 g białka z jajek 
300 g mąki szczypta soli
300 ml białego wina skrobia ziemniaczana
6 gałązek tymianku 8 dużych ziemniaków
45 ml oleju słonecznikowego  

 

Składniki (Purée z groszku):
 
600 g mrożonego groszku 6-7 łyżek stołowych oliwy 
2 małe ząbki czosnku sól
3 cebule pieprz
1 cytryna cukier

Przygotowanie

Fish & chips: Wymieszaj mąkę z białym winem, dodaj listki tymianku, olej oraz sól, po czym ponownie dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywno, dodaj do mikstury i wymieszaj delikatnie. Potnij rybę na grube paski, obtocz ją lekko w skrobi ziemniaczanej, zanurz w cieście i smaż w temperaturze 160°C przez około 5 minut aż ciasto nabierze złoto-żółtego koloru.
Obierz ziemniaki, pokrój je na frytki o równym rozmiarze i włóż do zimnej wody, aby pozbyć się z nich skrobi. Następnie osusz je dokładnie kuchennymi ręczniczkami i smaż w głębokim oleju w temperaturze 150°C przez około 2 minuty. Wyjmij frytki na papier, aby mogły obciec z tłuszczu, a następnie smaż je ponownie w rozgrzanym oleju aż osiągną złoto-żółty kolor, po czym posól.

Fish & chips (krok 1)
Fish & chips (krok 2)
Fish & chips (krok 3)
Fish & chips (krok 4)
Purée z groszku: Obierz i posiekaj drobno ząbki czosnku. Pokrój drobno cebulę.
Zetrzyj na najdrobniejszych oczkach skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Na średnim ogniu podsmaż lekko czosnek. Wylej z patelni prawie cały olej, pozostaw tylko około 1-2 łyżki. Podsmaż na nim przez minutę cebulę i groszek. Dodaj sól, pieprz i odrobinę cukru. Dodaj 5 łyżek wody, 2 łyżki soku z cytryny, startą skórkę z cytryny i gotuj razem przez 1-2 minuty. Zmiksuj wszystko na purée w głębokim garnku, dodaj do smaku sól i pieprz.

Purée z groszku (krok 1)
Purée z groszku (krok 2)
Purée z groszku (krok 3)
Purée z groszku (krok 4)