Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Łosoś na różne sposoby

Obłędnie pyszny: intensywny kolor łososia jest obietnicą wyjątkowych doznań smakowych. Zwłaszcza, jeśli zostanie podany na różne sposoby i w wielu przepysznych wariantach.

Najlepsze kąski na uroczysty stół

Łosoś na różne sposoby
Nic dziwnego, że łosoś to jedno z najpopularniejszych dań rybnych. Codziennie dostarcza inspiracji kucharzom na całym świecie, którzy mają na celu osiągnięcie nowych szczytów kreatywności, ponieważ z mięsem łososia można zrobić zasadniczo wszystko. Można podać je na surowo, smażone, pieczone, grillowane, gotowane na parze, duszone, wędzone lub w wersji marynowanej z przyprawami. Do tego dochodzą przeróżne sposoby na prezentację łososia, więc szkoda byłoby ograniczać się jedynie do kilku smacznych kąsków. Czemu nie spróbować całej niesamowitej gamy sposobów na przygotowanie łososia? Pozwól swojej bujnej wyobraźni przejąć kontrolę i podaj artystycznie zaaranżowane przekąski.
Łosoś na różne sposoby
Łosoś na różne sposoby

Niesamowicie pyszny

Łosoś jest mocnym akcentem na stole ze względu na swój apetyczny kolor, co jest ważne zwłaszcza wtedy, kiedy chcemy uroczyście zaprezentować wybrane przysmaki. Dlatego właśnie kucharze lubią wykorzystywać go do przekąsek jedzonych bez sztućców lub w różnych potrawach podawanych w formie stacjonarnego lub ruchomego bufetu - wiedzą, że żaden miłośnik jedzenia nie oprze się pysznym przekąskom w kolorze łososiowym.

Warto wiedzieć, że łosoś nabiera swojego specjalnego odcienia różu poprzez dietę. Im więcej zje skorupiaków, takich jak kraby i krewetki, tym intensywniejszy będzie jego kolor. Jednak nie jest to jedyny powód, dla którego ta ryba jest wysoko ceniona. Jej delikatny smak i wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, B i D sprawiają, że dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych.

Wędrowiec pomiędzy słodką i słoną wodą

Chociaż łosoś spędza większość swojego życia w morzu, jest klasyfikowany jako ryba słodkowodna. Łososie rodzą się w rzekach i dopiero po kilku latach docierają do morza. Bez najmniejszego problemu dostosowują się do zmiany środowiska na słoną wodę i do pokarmu, który w niej znajdują.

Nie jest to jednak ich jedyne osiągnięcie. Po kilku latach, kiedy łososie osiągają dojrzałość płciową, wyruszają w podróż powrotną do słodkiej wody. W trakcie tej wyprawy wykazują się swoją niezwykłą wytrzymałością w pływaniu — często muszą przepłynąć tysiące kilometrów, żeby dotrzeć do miejsca, w którym przyszły na świat. Pomaga im w tym ich wewnętrzny kompas, którego sekret do dzisiaj nie jest w pełni poznany. Wiadomo, że przy odnajdywaniu drogi korzystają z pola magnetycznego Ziemi i swojego unikalnego zmysłu węchu, który jest jeszcze bardziej czuły niż u psa. Łososie pokonują od 50 do 100 kilometrów dziennie i stawiają czoła licznym przeszkodom na swej drodze, gdy płyną pod prąd. W przypadku znacznych różnic w wysokości radzą sobie, silnie uderzając swoim ogonem i skacząc.
 

Specjały z Atlantyku i Pacyfiku

Łosoś atlantycki może osiągnąć aż 1,5 metra długości i ważyć 30 kg. Jest bardzo ważny dla rynku europejskiego i coraz częściej jest dostarczany z hodowli kontrolowanych. W związku z tym specjały z łososia są dostępne przez cały rok, a naturalne zasoby są odpowiedzialnie zagospodarowywane. Łosoś atlantycki jest z powodzeniem hodowany przede wszystkim u wybrzeży Norwegii, Szkocji i Irlandii.

Łosoś pacyficzny obejmuje pięć gatunków tej pysznej ryby: kiżucz i gorbusza przebywają zazwyczaj u siebie w Kanadzie. W Ameryce Północnej szczególnie popularna jest niezwykle delikatna czawycza (lub łosoś królewski), która występuje także w Rosji i w Japonii. Z północnej części Pacyfiku pochodzi łosoś czerwony (lub nerka), który jest wyśmienity do wędzenia i marynowania, oraz keta (lub łosoś psi).  Ten gatunek jest świetny do grillowania i wędzenia, a dodatkowo jest źródłem popularnego kawioru z łososia — przejrzystej, zabarwionej na pomarańczowo ikry, która jest atrakcyjnym i ekskluzywnym specjałem.

Łosoś na różne sposoby
 Rada szefa kuchni!
 Bardzo cienkie plasterki: jeżeli chcesz cienko pokroić surowego łososia, należy wcześniej przemrozić nieco filet - do momentu, gdy przestanie się wgniatać pod naciskiem palca. Wtedy można precyzyjnie go pokroić za pomocą noża lub krajalnicy.
Łosoś na różne sposoby

Małe przekąski — cudowny smak

Planując podanie niewielkich przekąsek z łososia, można mieć trudności z decyzją, jak je przygotować – tyle jest rozmaitych możliwości! Można  umieścić kawałki świeżego łososia na małych paluszkach lub upiec w cieście, albo nawet wykorzystać jako pyszną ozdobę do zupy ziemniaczanej lub z rzeżuchy podawanej w małych miseczkach. Połączenie z sosem sojowym i sezamem nada natomiast daniu azjatyckiego charakteru. Z kolei marynowany lub wędzony łosoś cudownie pasuje do serka wiejskiego w małych roladkach lub małych blinach. Nadaje też delikatnie smak ziołowemu twarogowi oraz jest bardzo popularny w połączeniu z jajecznicą i świeżymi przyprawami.

Surowy łosoś prezentuje się niesamowicie w specjałach sushi lub jako delikatne carpaccio, wygląda również niezwykle smacznie w różnych formach tatara. Jako elementu tej perfekcyjnej przekąski można używać niezliczonej ilości składników. Taki tatar można podać na małych kawałkach czarnego chleba, w chrupiących łódeczkach z kruchego ciasta, prażynkach krewetkowych lub mini-roesti, na liściach cykorii lub z kremem chrzanowym, co pozwoli wydobyć jego pełny smak. Tatar z łososia świetnie łączy się także z awokado lub z ogórkiem. Rzeżucha lub koperek będzie zwieńczeniem smaku tatara i akcentem estetycznym.

Łosoś marynowany — specjalny smak dla smakoszy

Kiedyś rybę, która jest bardzo łatwo psującym się towarem, zanurzało się po prostu w  soli, żeby zapobiec jej zepsuciu. Obecnie kucharze i miłośnicy jedzenia doceniają cudowny smak, który można nadać łososiowi, wykorzystując odpowiednio dobraną marynatę.

Klasyczna i popularna forma łososia to „gravlax”. W celu przygotowania tego szwedzkiego specjału marynuje się całe filety z łososia w mieszance soli, pieprzu, cukru i koperku przez dwa dni. Następnie kroi się je w bardzo cienkie plastry i podaje z sosem miodowo-musztardowym.

Podstawą suchej marynaty jest sól, którą należy zmieszać z różnymi ziołami i przyprawami. Można dostosować wybór składników do swoich preferencji. Przykładowo kolendra, jałowiec, gorczyca, trybula, koperek czy melisa nadadzą łososiowi wyjątkowego wyrazu.
Łosoś na różne sposoby
 Czy wiesz, że...?
 Podobnie do drzew, łuski każdego łososia mają "słoje", które wskazują jego wiek.

Przepisy kulinarne

Tatar z łososia
Łosoś marynowany