Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Łosoś marynowany

Kiedyś rybę marynowano aby zapobiec zepsuciu. Obecnie kucharze i miłośnicy jedzenia doceniają cudowny smak, który można nadać łososiowi, wykorzystując odpowiednio dobraną marynatę.

Sposób przygotowania

MI-przepis-marynowany-losos-01-220x
Wymieszaj cukier z solą i zakryj tą mieszanką dno płaskiego naczynia.

MI-przepis-marynowany-losos-02-220x
Ułóż na niej jeden filet z łososia skórą do dołu i posyp przyprawą mięso.

Kawa z sercem (krok 3)
Wymieszaj cukier z solą i zakryj tą mieszanką dno płaskiego naczynia.

MI-przepis-marynowany-losos-04-220x
Dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Kawa z sercem (krok 5)
Ułóż drugi filet skórą do góry.
Kawa z sercem (krok 6)
Pokryj rybę pozostałą solą z cukrem i łodygą koperku.
Kawa z sercem (krok 7)
Zakryj całość folią spożywczą.
MI-przepis-marynowany-losos-08-220x
Obciąż rybę dość ciężkim przedmiotem. Pozostaw do marynowania w lodówce przez 24 godziny.

MI-przepis-marynowany-losos-09-220x
Po tym czasie należy usunąć sól, cukier i przyprawy.
MI-przepis-marynowany-losos-10-220x
Jeżeli trzeba, można opłukać rybę i drobno pokroić do późniejszego wykorzystania.