Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Likiery ziołowe

Mały kieliszek mocnego trunku alkoholowego na deser – dla wielu jest to nieodłączna część dobrego posiłku. Wśród tradycyjnych środków na poprawę trawienia są między innymi te na bazie ziół. Nie tylko smakują wyśmienicie, lecz pomagają organizmowi w trawieniu. A ich picie jest  znowu w modzie!

Likiery ziołowe - moc ziół w kieliszku

Moc ziół w kieliszku

Tak jak zioła w potrawach nie znajdują się bez powodu, tak samo obecność ziół w likierach ma pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Istnieją różne opinie na temat tego, co tak właściwie zawdzięczamy ziołom: być może chodzi tylko o wpływ alkoholu, dzięki któremu mamy wrażenie, że nie jesteśmy aż tak najedzeni. Jakkolwiek jest naprawdę, możemy mieć pewność, że likiery ziołowe mają swoje źródło w lecznictwie i przez długi czas były sprzedawane jedynie w aptekach i przepisywane przez lekarzy. Dopiero w późniejszym czasie znaczenie zyskał ich aspekt smakowy.

Czy wiesz, że…?

Dawno, dawno temu picie ziołowych likierów uważane było za luksus, na który tylko nieliczni mogli sobie pozwolić.
Powodem takiej sytuacji były horrendalnie wysokie ceny cukru.

Jak więc moc ziół dostaje się do kieliszka? W przypadku niektórych ziół pożądane smaki wydobywają się, gdy zaleje się je gorącą wodą – powstaje wtedy herbata. Ta metoda jednak nie jest odpowiednia dla większości ziół: tylko przy użyciu alkoholu można wydobyć upragniony kolor i smak substancji z roślin. Można to zrobić na cztery sposoby:

  • W procesie macerowania zioła umieszcza się w alkoholu do czasu, aż wydobędzie się ich smak; płyn jest następnie destylowany. W rezultacie powstaje macerowany, ziołowy koncentrat, który następnie należy zmieszać z alkoholem, wodą i cukrem. Ta metoda produkcyjna jest obecnie jedną z najczęściej używanych.
  • W procesie fermentacji zioła są podgrzewane z alkoholem; dzięki temu wydobywają się ich olejki eteryczne.
  • W procesie destylacji to również dzięki ciepłu wydobywa się pożądane składniki ziół. Są one obecne w parze wodnej, którą schładza się, by powrotem przyjęła postać ciekłą. Ostatnia metoda to parzenie ziół, które umieszcza się na swego rodzaju sitku, przez które przelewa się mieszankę wody i alkoholu pewną ilość razy.

Likier ziołowy składa się zatem z czterech substancji: alkoholu (którego ostateczne proporcje wynoszą zwykle pomiędzy 15 a 40 procent objętości), wody (wystarczająco, by rozrzedzić alkohol do zamierzonego stężenia), cukru (najlepiej użyć cukru kryształu; stosuje się zasady 100g na litr) i oczywiście ziół.

Z kuchni klasztornej na cały świat

Jeśli chodzi o wybór ziół, wszystko zależy od naszej wyobraźni: prawie każde zioło można przerobić na likier. Dokładne przepisy to tajemnica każdego wytwórcy. Czasami wystarczy garść ziół, a innym razem kilkanaście ich rodzajów, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Anyż, rumianek, mięta i koper włoski spotyka się najczęściej. Imbir, mirra, lukrecja i gałka muszkatołowa nadają posmak egzotyczny. Popularne są również zioła śródziemnomorskie, takie jak tymianek, rozmaryn, oregano i szałwia.

Wiele mieszanek sporządza się w oparciu o pradawne, tradycyjne przepisy, które powstały w średniowiecznych kuchniach klasztornych. Każdy likier jest inny, istniało wiele tradycyjnych likierów ziołowych w różnych krajach i regionach przez setki lat. Trzy najbardziej znane to francuski Benedyktyn, podczas przygotowania którego destyluje się 27 różnych ziół w ściśle określonej kolejności; włoski Fernet-Branca, na bazie roślin egzotycznych; i czeski Becherovka, który dojrzewa przez kilka miesięcy w dębowych beczkach.

Klasyczny napój staje się modny

Likiery ziołowe to absolutne klasyki – równocześnie są również jednymi z najbardziej modnych napojów naszych czasów. W barach powstają coraz to nowsze i bardziej niezwykłe przepisy. Jest to spowodowane faktem, że likiery ziołowe można pić jako czyste, z lodem, ale także jako long drink: mieszane z sokami owocowymi, różnymi innymi napojami alkoholowymi, colą, a nawet ciepłym mlekiem i kakao - stają się coraz bardziej popularne. Drinki wykańcza się często skórką cytrynową lub pomarańczową. Każdy może oczywiście stworzyć swój własny likier ziołowy. Wybrane zioła (świeże lub suszone) umieszcza się w czystym alkoholu, a następnie rozrzedza wodą do pożądanego stężenia . Również  wódka może posłużyć za bazę. Według uznania można też użyć miodu zamiast cukru!

ziołowe likiery

Przepisy kulinarne

Przepis na likier ziołowy