Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Letnie wypieki

Nadszedł czas zbiorów, a więc i czas na ciasta z owocami! Podawane najlepiej na ciepło, prosto z piekarnika, do kawy lub herbaty, to prawdziwy domowy deser.


Letnie wypieki

Najlepsze ze słodkich owoców

Ciasta to sprawdzony i prosty sposób na domowy deser. Upieczenie jednej lub nawet kilku blach zajmuje niewiele czasu, a po pokrojeniu na kawałki, plackiem może delektować się wielu łasuchów naraz. W podstawowej wersji na warstwie ciasta układa się ciasno kawałki owoców; jak w przypadku klasycznego placka ze śliwkami szczelnie pokrytego połówkami śliwek. Serwowany ze świeżo ubitą śmietaną stanowi prawdziwy wczesnojesienny hit.

Połączenie ciasta i owoców można wzbogacić rozmaitymi dodatkami. Krem budyniowy lub półtłusta śmietana pozwalają uzyskać gładką, wypełnioną owocami konsystencję, zaś posypki, migdały, orzechy, lukier lub cukier kryształowy, mak czy nawet delikatna pianka bezowa podnoszą walory smakowe, nadając deserowi lekkość lub chrupkość.

Nutka przypraw

O tej porze roku wybór owoców nadających się do wypieków jest nieograniczony. Nektarynki, czerwona i czarna porzeczka, mirabelki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest i wiele innych – wszystkie te owoce mogą wylądować w cieście solo lub w rozmaitych połączeniach. Dzięki dobrze dobranym przyprawom, takim jak wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, limonka lub mięta, wypiek zyska nutę świeżości i wspaniały aromat. Przyrządzając wersję wieloowocową, najlepiej jest rozmieścić poszczególne owoce równomiernie, tak, aby później na każdym kawałku znalazła się mieszanka rozmaitych owoców. Ciasto najlepiej pokroić ostrym nożem na jednakowe kawałki i serwować na świeżo.

Najlepsze na spód: ciasto

Do wypieków na blasze można wykorzystać różne rodzaje ciasta. Ze śliwkami i jabłkami tradycyjnie robi się ciasto drożdżowe. Aby ciasto nie nasiąkało zanadto sokiem z owoców, niektórzy dodają nieco skrobi spożywczej lub semoliny, inni zaś przed rozprowadzeniem owoców smarują je białkiem jajka. Dobrą i znacznie mniej skomplikowaną alternatywą dla ciasta drożdżowego jest ciasto na bazie twarogu i oleju. Wykonanie miękkiej masy z mąki, proszku do pieczenia, twarogu, oleju i cukru udaje się nawet mniej doświadczonym cukiernikom. Do wyrobów słodkich stosuje się olej o neutralnym smaku, np. rzepakowy. Kruche ciasto z kolei wymaga więcej czasu, ale można je przygotować dzień przed podaniem. Trzeba pamiętać, by rozwałkowywać je delikatnie, chroniąc przed popękaniem. Owoce same nie utrzymają się na powierzchni kruchego ciasta, potrzebna jest więc substancja wiążąca, np. masa twarogowa lub krem budyniowy, w których można rozprowadzić owoce lub ułożyć je na powierzchni.

Łatwe i szybkie biszkoptowe

Do prostych i szybkich ciast z owocami idealnie pasuje ciasto biszkoptowe. Swoją wyjątkową puszystość zawdzięcza jajkom. W pierwszej kolejności należy połączyć masło, cukier i jajka w jednolitą masę. Im lepiej ubita masa, tym bardziej puszyste będzie potem ciasto. Następnie należy powoli dodawać mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia, uważając, by ciasto się nie zbryliło. Trzeba pamiętać, że choć w tradycyjnym przepisie nie występuje proszek do pieczenia, to jednak użycie środka spulchniającego znacznie ułatwia przygotowanie. Ważne, by dobrze wymieszać proszek do pieczenia z mąką. Przy zastosowaniu proporcji dwie trzecie mąki na jedną trzecią skrobi spożywczej, ciasto biszkoptowe staje się puszyste i jednolite. Szczypta kakao pomoże nadać mu ciemniejszy odcień.

Dokładnie wymieszane ciasto wylewa się na blachę, po czym dodaje się owoce, z których niektóre lub wszystkie zatopią się w biszkopcie, nadając ciastu bardziej efektowny wygląd. Kawałki owoców nie powinny być zbyt duże. Jabłka lub gruszki należy pokroić na plasterki lub cząstki, śliwki przekroić na pół, natomiast w całości pozostawiane są jagody i wiśnie.

Należy pamiętać, że ciasta biszkoptowe smakują nieporównanie lepiej w dniu pieczenia i powinny być podawane w miarę możliwości na świeżo.

Wskazówka

Letnie wypieki - wskazówka

By dobrze się połączyć, wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze. Masło i jajka trzeba zatem wyjąć z lodówki w odpowiednim czasie. Jeżeli będą zbyt zimne, masa może się zważyć. W takim przypadku, trzeba włożyć misę z ciastem do garnka z ciepłą wodą i miksować, aż ciasto znów zrobi się gładkie.

Letnie wypieki

Przepisy kulinarne