Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Letnie napoje

Orzeźwiające napoje to absolutna konieczność by zaspokoić pragnienie w gorące dni. Przygotuj własnoręcznie pyszną lemoniadę, maitrank lub owocowy poncz i ciesz się latem!

Letnie napoje: lemoniada, maitrank, owocowy poncz

Owocowy poncz

Już sam wygląd ponczu dowodzi, że ten owocowy napój to niecodzienne rozwiązanie.  Intensywny kolor z kawałkami owoców w pękatych szklanych misach na pewno zwróci uwagę Twoich gości. Bazą owocowego ponczu jest zwykle białe wino, w którym najpierw zanurza się owoce, aby nasiąknęły alkoholem, a później należy dodać musujące alkohole, takie jak wino musujące czy cydr. Poncz wymaga specjalnego podania, razem z kieliszkami goście powinni otrzymać widelczyki lub wykałaczki, za pomocą których mogą wyłowić z ponczu owoce.

Mocny lub bezalkoholowy
Istnieje wiele wariacji na temat owocowego ponczu, w związku z czym łatwo stworzyć autorski koktajl. Przykładowo, truskawkowy owocowy poncz świetnie łączy się z różowym winem, a połączenie białego wina z ziołami, takimi jak mięta, melisa czy bazylia, zapewni oryginalny smak. Owocowy poncz uzupełniony alkoholami takimi jak rum lub wódka nabierze mocnego charakteru. Jeśli potrzebujemy lekkiej mieszanki na upalny dzień, najlepszymi składnikami ponczu będzie sok, syrop, woda mineralna lub lemoniada. Te składniki można wykorzystać także w całkowicie bezalkoholowych wariantach, które zaspokoją pragnienie wszystkich młodych gości oraz tych, którzy po spotkaniu muszą wsiąść za kierownicę. Uwaga: gazowane napoje należy dodać do ponczu tuż przed podaniem. W przeciwnym razie dwutlenek węgla zbyt szybko odparuje i nasza mieszanka straci bąbelki.


Na zimno
Niezależnie od tego, jakich owoców i innych składników używasz do ponczu, gotowy napój musi być przechowywany w lodówce. Tylko wtedy będzie smakował jak trzeba. Idealne schłodzenie można uzyskać na kilka sposobów. Misę z ponczem możesz umieścić w dużym pojemniku z lodem, lub schłodzić go od środka na przykład poprzez zanurzenie w misie woreczka z lodem. Jednym z bardziej widowiskowych sposobów jest wykorzystanie kostek lodu z zamrożonego soku owocowego lub zmrożonego puree owocowego, które będzie się powoli rozpuszczać i nadawać intensywnego smaku naszemu ponczowi. Tradycyjne kostki lodu mogą rozwodnić smak owocowego ponczu.

Czy wiesz, że?

W czasach starożytnych raczenie się alkoholem w czystej formie uznawane było za barbarzyństwo. W związku z tym wino mieszano z wodą, a często także z miodem i przyprawami. Ta wczesna wersja owocowego ponczu była serwowana w kamiennej amforze.


    Wskazówka, 100% świeżości

    Do owocowego ponczu używaj tylko świeżych owoców. W przeciwieństwie do miękkich owoców z puszek, świeże są odpowiednio chrupiące.
    owocowy poncz
    owocowy poncz

    Domowa lemoniada


    Wyjątkowe orzeźwienie

    Lemoniady są uwielbiane na całym świecie jako rześki, bezalkoholowy sposób na ugaszenie pragnienia. Dlaczego nie zaskoczyć gości własnoręcznie przygotowaną lemoniadą?

    Gdy dni stają się bardzo gorące, zimne napoje są koniecznością. Jeśli chcesz zaprezentować coś specjalnego, stwórz własne wariacje na temat lemoniady. Swobodnie wybierz ulubione aromaty i składniki oraz określ słodkość napoju. Nie zawsze musi być on posłodzony, nutka cierpkiego orzeźwienia także ma swój urok.

    Klasyczną wersją ze Stanów Zjednoczonych, jest własnoręcznie robiona lemoniada z cytryną. Od dawna, przygotowywanie jej w wielkich dzbanach jest tam tradycją. W tej wersji cukier jest rozpuszczany w gorącej wodzie i łączony ze świeżym sokiem z cytryny. Szczypta soli zapobiega gorzknięciu napoju. Ta typowo amerykańska, dobrze schłodzona i przyozdobiona owocami lemoniada będzie idealnym dodatkiem do wakacyjnego grillowania.

    Największą zaletą lemoniady domowej roboty są jej naturalne składniki. To do Ciebie należy decyzja o jej kolorze i smaku. Czerwone owoce nadają orzeźwiającemu napojowi smak i kolorowy wygląd, podobnie jak imbir czy melon. W tym celu przyrządza się syrop z owoców lub soku owocowego, ziół, cukru oraz wody i przepuszcza się go przez sito. Będzie on bazą dla napojów z dodatkiem gazowanej lub niegazowanej wody.

    Aby uzyskać wiosenny aromat i pastelowy wygląd, jako bazę lemoniady użyj jabłek, białych winogron, cytryny, wody różanej lub lawendy. 
    lemoniada
    butelkowana lemoniada
    Letnie napoje: lemoniada, maitrank, owocowy poncz
    Letnie napoje: lemoniada, maitrank, owocowy poncz
    Letnie napoje: lemoniada, maitrank, owocowy poncz

    Maitrank


    Ziołowy dodatek marzanki

    W lasach możemy natrafić na niepozorne, ale niezwykle aromatyczne kwitnące zioło: marzankę wonną.  W kulinariach używa się jej do wzbogacenia smaku napojów, deserów i nawet dań na ciepło.  Orzeźwiającym klasykiem z marzanką idealnym na gorące dni jest tradycyjny napój maitrank.

    Oprócz marzanki, podstawą każdego maitranku jest białe wino. Już 1150 lat temu jeden z Benedyktynów opracował i pił ten aromatyczny napój. Od tamtej pory jest on uznawany za jego twórcę. Sekretem jego przepisu było to, że dodawana do wina marzanka nie była świeża. Jej charakterystyczny waniliowy aromat ujawnia się dopiero po przesuszeniu jej przez jeden dzień albo, jeżeli jest mało czasu, po zamrożeniu jej na pół godziny.

    Pyszne dodatki
    Po dodaniu marzanki do białego wina, które powinno być wytrawne i mieć owocowy aromat, nie ma granic, jeśli chodzi o to, jak możemy dopasować klasyczny maitrank do naszego indywidualnego gustu. Można go uzupełnić drugą, taką samą porcją alkoholu, to jest białego albo czerwonego wina, wina musującego lub też, w wersji lżejszej, wodą mineralną. Następnie liście i kwiaty, od truskawek i czarnej porzeczki, poprzez lawendę i miętę, aż po szałwię i estragon, wszystkie te dodatki mogą urozmaicić smak napoju.
    Należy pamiętać  o tym, że napój ten musi być naprawdę mocno schłodzony. Jest na to wiele sposobów, niektórzy korzystają ze specjalnego pojemnika, który chłodzi napój od zewnątrz, inni zamrażają część napoju przed jego podaniem i potem dodają do dania w formie kostek lodu.


    Rada
    Marzanki należy używać oszczędnie, po pierwsze, jeśli doda jej się zbyt dużo, nada ona napojowi nieprzyjemnie gorzki posmak, po drugie, znajdująca się w niej kumaryna, która odpowiada za aromat, jest lekko trująca i jeżeli przyjmie się jej zbyt dużo, może powodować bóle głowy.
    maitrank

    Przepisy kulinarne