Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Letnie koktajle - napoje w kolorze słońca

100% lata!
Kolorowe koktajle to najlepszy sposób na powitanie gości albo na poczęstunek podczas wieczornych letnich spotkań! 
Letnie koktaile
Sam widok kolorowych zmiksowanych drinków wystarczy, by wprawić Twoich gości w dobry nastrój. Dodatkowo, szeroki wybór różnych koktajli oznacza, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Zarówno napoje wysokoprocentowe, jak i bezalkoholowe możesz dowolnie zabarwić. Wśród kolorowych drinków jest na przykład blue curaçao (dostępne również w wersji bezalkoholowej!), jasnozielony absynt czy miętowy likier. Mocne nuty smakowe zagwarantują zioła oraz likiery kawowe czy owocowe. Gdy dodamy śmietanę, jogurt lub maślankę, efekt nie będzie tak bardzo kolorowy, ale za to uzyskamy szykowne pastelowe barwy. Aby uzyskać mocny kolor, wykorzystaj stuprocentowe soki owocowe, purée owocowe, grenadynę, mleko kokosowe lub syropy we wszystkich odcieniach i smakach.

Łącz i miksuj

Jakie składniki powinniśmy wykorzystać, by uzyskać najlepszy smak i atrakcyjny wygląd? Ci, którzy nie lubią ryzyka, powinni trzymać się sprawdzonych przepisów. Polecamy jasnoczerwonego americano czy singapore sling, lub słoneczny żółtopomarańczowy screwdriver, golden dream, albo błękitnoturkusowy swimming pool i zielony grasshooper.

Oficjalne przepisy na nie oraz wiele innych koktajli można znaleźć na przykład na stronie Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA, www.iba-world.com). Ekscytującym doświadczeniem będzie urozmaicenie sprawdzonych klasyków poprzez zastąpienie lub dodanie odpowiednich składników. I tak, n wiele sposobów możemy przygotować mrożoną margaritę. Nasz drink może zaskoczyć różnymi kolorami i smakami również w zależności od użytego purée owocowego.
mrozony-koktail

Twórz własne koktajle

Odważni, mogą podjąć próbę stworzenia własnego koktajlu. Przede wszystkim ważne jest przybliżone określenie pożądanego smaku oraz głównych składników napoju. Pewne wskazówki dotyczące kombinacji owoców możemy uzyskać przy pomocy food-pairing, metody stworzonej na potrzeby szefów kuchni, którą zainteresowało się również liczne grono barmanów. Stworzone na podstawie analiz naukowych narzędzie pokazuje powiązania pomiędzy smakami różnych produktów.

W ten sposób możemy wyselekcjonować smaki, które będą pasowały do określonych składników (więcej informacji znajdziesz na www.foodpairing.com). Osoby zainteresowane mniej naukowym podejściem, a nadal skore do eksperymentowania mogą zaufać swojej wyobraźni. Kto wie, być może drzemie w Tobie gwiazda świata koktajli!

Rada szefa kuchni!
Koktajle muszą być chłodne, więc wymagają sporej ilości lodu. Kostki lodu umieszczone w szejkerze natychmiast schłodzą składniki. Wiele koktajli powinno zawierać kruszony lód. Jeśli nie masz kruszarki do lodu, po prostu umieść kostki w plastikowej torbie, zawiń ją w szmatkę kuchenną i rozbij lód przy użyciu twardego przedmiotu.
 
Grenadyna

Niech wszystko się unosi!

Jeden kolor jest szykowny, ale kilka kolorów w jednej szklance to coś naprawdę wspaniałego! Przy odrobinie wprawy i odpowiedniej techniki możemy skutecznie tworzyć wielokolorowe drinki. Tajemnica wielowarstwowych drinków kryje się w odpowiednim ciężarze (wadze) poszczególnych składników. Ciężkie składniki, takie jak syropy, które zawierają dużo cukru, opadają na dno, a lżejsze – pozostają na powierzchni. Zasada brzmi: im więcej procentów, tym lżejszy wagowo alkohol.

Najlepszym sposobem na skuteczne oddzielenie kolorowych warstw jest technika zwana floatingiem: poszczególne składniki powoli i ostrożnie wlewa się do szklanki po tylnej części łyżki barmańskiej. W ten sposób każdą z warstw, od najcięższej po najlżejszą, można nalewać na wierzch poprzedniej. Jeśli ciężką warstwę dodamy na końcu, opadnie ona na dno i zagwarantuje narastający efekt wizualny, jak w przypadku drinka tequila sunrise.

Czy wiesz, że...?
Do tworzenia warstw z różnokolorowych składników najlepsze są szklanki o płaskiej ściance.
Przydatne w tworzeniu  drinków wielowarstwowych: składniki o różnych ciężarach
Lekkie napoje wysokoprocentowe, np. gin, wódka, owocowe brandy
Średnie likiery, napoje alkoholowe typu triple sec, curaçao, amaretto
Ciężkie syropy, kremowe likiery, np.: grenadyna, crème de menthe

Nigdy topless

Co znajduje się na wierzchu najbardziej popularnych letnich koktajli? W tym sezonie na pierwszym miejscu są świeże owoce. Jeśli wykorzystaliśmy dany owoc w drinku, warto by posłużył on nam także jako dekoracja. Kawałki lub plasterki owocu można naciąć i umieścić na krawędzi szklanki. Skórka owoców cytrusowych również stanowi świetną dekorację, a małe patyczki z nadzianymi kawałkami owoców dowodzą świeżości składników. Cała jadalna część dekoracji powinna, rzecz jasna, komponować się z koktajlem i nie stanowić dla niego konkurencji.

Podczas gdy dekoracje takie jak miniparasolki czy miniflagi nie są już w modzie, szron na szklance cieszy się nieprzerwaną popularnością. Najpierw nawilżamy krawędź szklanki przy pomocy cytryny lub pomarańczy, następnie zanurzamy ją w brązowym cukrze, soli lub wiórkach kokosowych. Jeśli interesuje nas jasny kolor, cukier lub sól można zabarwić wybranym syropem. Równie atrakcyjne są barwione kostki lodu z soku owocowego lub kostki, w których po prostu zamrożono małe owoce. Gdy potrzebujemy wyjątkowo przejrzystych kostek, przed zamrożeniem wody można ją ugotować. Na koniec warto pamiętać o dodaniu kolorowej słomki w charakterze ozdobnego i praktycznego dodatku.

   
owoce-w-srodku

Przepisy kulinarne

Koktail z ginem i bazylią