Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Letni kurczak cytrynowy

Młody kurczak czy kapłon, nadziewany, grillowany lub gotowany w zupie – rzadko spotyka się produkt, który można wykorzystać na tak wiele sposobów i tak łatwo przyrządzić. Idealnie nadaje się zarówno do dań świątecznych, jak i dań fast food. 

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 90 minut + czas chłodzenia

 Składniki:
1 ½ pulardy karmionej kukurydzą (około 1 ½ kg)
½ pęczka tymianku cytrynowego
½ pęczka rozmarynu
3 cytryny
1 łyżka suszonej papryki
1 łyżka soli morskiej
1 ząbek czosnku
1-2 strączki czerwonej papryczki chili
1 łyżka miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
½ kubka zielonych oliwek z pestkami

Sposób przygotowania:

Opłukać tymianek i rozmaryn, zerwać listki z kilku łodyżek i drobno posiekać. Zetrzeć skórkę i wycisnąć 3 łyżki soku z cytryn. Rozetrzeć suszoną papryczkę w moździerzu, drobno posiekać miąższ ze strączków chili. Pokroić czosnek w cienkie plastry. Wymieszać tymianek, skórkę z cytryny, paprykę i chili z 1 łyżką soli, sokiem z cytryny, miodem i 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Letni kurczak cytrynowy

Kurczak

Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 1
Wyporcjować pulardę i ułożyć skórką do góry w płaskim naczyniu. Ostrożnie wyluzować skórkę i umieścić pod nią część mieszanki przypraw i zioła.

Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 2
Pozostałą częścią posypać skórkę z wierzchu. Pokryć pulardę marynatą. Przykryć folią i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie skropić mięso pozostałą częścią oliwy z oliwek i posypać odrobiną soli.

Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 3
Następnie skropić mięso pozostałą częścią oliwy z oliwek i posypać odrobiną soli.
Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 4
Dodać trochę skórki z cytryny...

Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 5
...i plastry z dwóch cytryn.
Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 6
Piec mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez godzinę, często polewając je sokami, które wydobędą się z pieczeni.

Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 7
10 minut przed końcem pieczenia dodać oliwki oraz udekorować tymiankiem i rozmarynem.

Letni kurczak cytrynowy - przygotowanie krok 8
Podawać w plastrach.