Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Lasagne z łososiem


Lasagne z łososiem

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas przygotowania: około 60 min

Składniki:

750 g filetu z łososia 400 ml śmietany
500 g szpinaku 4 łyżki tartego parmezanu
18 świeżych plastrów makaronu Zioła
2 cebule Sól
2 łyżki masła Pieprz
1 łyżka mąki Gałka muszkatołowa
100 ml białego wina


Rekomendacja wina

Ta proste i szybkie do przygotowania danie pasuje do wielu różnych białych i różowych win. Wytrawne wino Spätburgunder Weißherbst z Baden sprawdziłoby się tu idealnie.
krok 1
Pokrój łososia na cienkie paski i posyp lekko solą i pieprzem. 
krok 2
Pokrój plastry makaronu na kawałki o odpowiedniej wielkości i ugotuj je w posolonej wodzie. 
krok 3
Umyj i zblanszuj szpinak. Następnie posiekaj drobno cebulę i podsmaż na maśle. Posyp mąką i smaż jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Zalew wszystko winem i dodaj śmietanę. Pozwól całości pogotować się przez chwilę po czym dodaj szpinak. Wymieszaj dokładnie, dodaj do smaku soli i gałki muszkatołowej. 
krok 4
Teraz ułóż wszystko warstwami i posyp odrobiną parmezanu. Włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 °C aż całość nabierze złoto-żółtego koloru. 
krok 5
Dopraw ziołami i podawaj.
Rada: Podawaj z lekkim białym winem i cytrynową pianką.