Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kurki

Sierpień to czas, gdy zaczynają pojawiać się pierwsze sezonowe grzyby. Złoto-żółte kurki uszlachetniają potrawy dzięki swojemu orzechowemu aromatowi.
Kurki - MAKRO Inspiracje

Aromatyczne kurki - MAKRO Inspiracje
Oczyszczanie kurek - MAKRO Inspiracje

Aromatyczny żółty i złoty akcent

To właśnie ich intensywny smak sprawia, że są tak popularne wśród smakoszy. Te świeże, sezonowe grzyby są tym bardziej pożądane ze względu na to, że nie można ich uprawiać. Są szczególnie wartościowe w formie subtelnego dodatku, atrakcyjnej ozdoby lub pożywnego dania, kiedy będą grać w nim pierwsze skrzypce. Można je podać także w wersji marynowanej.

Niezależnie od formy przygotowania, zaleca się, żeby je dokładnie ugotować. To sprawia, że często ciężkostrawne kurki są dużo lepiej przyswajalne. Poza tym w wersji surowej kurki nie mają bogatego smaku. Wydobywa się się on dopiero po smażeniu lub gotowaniu.

Oczyszczanie — tak, mycie — nie!

Kurki można przechowywać przez dwa do trzech dni, jeśli są odpowiednio schłodzone. W innym przypadku należy je przygotować niezwłocznie po zakupie, ponieważ dość szybko tracą swój smak. Jeżeli kurki mają przyjemny zapach, są soczyste i jędrne, to znak, że są świeże. Przed przygotowaniem kurek należy odciąć końcówkę nóżki i cienko ją obrać.

Należy mieć na uwadze, że większość kucharzy nie zaleca mycia kurek. Jest tak ze względu na to, że łatwo wchłaniają wodę, stają się gąbczaste i tracą smak. Dlatego należy korzystać z wody wyłącznie do usunięcie największych zabrudzeń a potem można nią delikatnie spryskać grzyby. Wkładanie ich do wody jest bez wątpienia odradzane.
Delikatne kurki należy dokładnie oczyścić. W tym celu dobrze jest korzystać z miękkiego ręcznika i pędzelka do grzybów.

      

Przechowuj i ciesz się ich smakiem

Kurki można przechowywać na przykład zalewając je olejem lub zamrażając po szybkim zblanszowaniu. Suszone grzyby dobrze nadają się do przechowywania przez długi czas. Kurki, których miąższ zawiera stosunkowo niewiele wody są do tego idealne. Tradycyjnie, kurki wiesza się na nitce i suszy na słońcu.

Zamiast tego możesz śmiało skorzystać z piekarnika: pokrój grzyby, umieść jeden obok drugiego na blasze do pieczenia i pozostaw do wysuszenia na godzinę lub dwie w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza. Podczas suszenia drzwi piekarnika powinny być lekko uchylone, żeby umożliwić grzybom odparowanie.
Przechowywanie kurek - MAKRO Inspiracje

Aromatyczny akcent

Klasycznie kurki przyrządza się smażąc je na oleju lub na maśle. Jest to szczególnie dobry sposób na uwolnienie ich delikatnego grzybowego smaku. Należy pamiętać, żeby smażyć je w wysokiej temperaturze na patelni bez pokrywki, wtedy zachowają jędrność.

Jeżeli temperatura jest za niska, kurki mogą zrobić się twarde lub gumowate. Z kolei zbyt długa obróbka termiczna może uszkodzić grzyby i sprawić, że będą twarde lub stracą na smaku. Dlatego ważne jest, żeby uważać na czas smażenia i zwracać uwagę na uwalniany aromat. Lepiej nie przesadzać z przyprawami, żeby delikatny smak kurek nie został przyćmiony innymi smakami. Szczególnie istotne jest ostrożne dawkowanie pieprzu, ponieważ kurki posiadają swój własny pieprzny posmak.

Jako dodatek kurki świetnie pasują do mięsa i ryb oraz dań z jaj, potrawek, sałatek i dań z makaronem. Ambitni kucharze mogą korzystać z przyprawy z kurek, żeby tworzyć coraz to nowsze dania.

Wskazówka

Kurki wskazówka - MAKRO Inspiracje
Szczególnie zabrudzone grzyby można łatwo oczyścić korzystając ze specjalnej techniki: należy oprószyć je odrobiną mąki i delikatnie pocierać wnętrzem dłoni. Następnie strząsnąć mąkę i związany z nią brud przy pomocy odrobiny wody i delikatnie je osuszyć dotykając ręcznikiem.

Przepisy kulinarne