Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kurczak "butterfly"


Kurczak "butterfly"

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 60 min. + 1 dzień marynowania

Składniki:
 
1 kurczak (ok. 1,5 kg) 
4 łyżki oliwy z oliwek              
2 ząbki czosnku  
1 cytryna
1 papryczka chili 
Szałwia
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Sól
 1 łyżeczka papryki
 

Przygotowanie marynaty:

By przygotować marynatę, obierz i drobno posiekaj czosnek, pokrój chili w cienkie paski i wszystko dobrze wymieszaj z pieprzem cayenne, papryką i oliwą. Dodaj skórkę z cytryny i odrobinę soku z cytryny. Pokrojonego kurczaka podawaj z pieczonymi pomidorami.

Przygotowanie kurczaka

Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 1
Rozkrój kurczaka wzdłuż kręgosłupa i wyciągnij kręgosłup.
Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 2
Rozłóż na boki połówki i ułóż kurczaka na powierzchni roboczej stroną pokrytą skórą ku górze.
Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 3
Przełam mostek, dociskając go mocno dłonią.
Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 4
Delikatnie odciągnij skórę i przypraw mięso odrobiną soli. Pod skórą umieść liście szałwii.

Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 5
Włóż kurczaka do płytkiego naczynia żaroodpornego i nasmaruj go marynatą z obu stron.
Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 6
Przykryj mięso folią samoprzylegającą lub zapakuj je próżniowo, następnie pozostaw je w lodówce na noc, tak aby nasiąknęło marynatą.
Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 7
Grilluj przykrytego kurczaka przez 30 minut w średniej temperaturze rozkrojoną stroną do dołu. Możesz go  docisnąć do rusztu przy użyciu ciężkiej patelni.
Kurczak "Butterfly" - przygotowanie krok 8
Następnie przewróć mięso na drugą stronę i kontynuuj grillowanie przez kolejne 10 minut. Mięso jest gotowe, gdy w płynie wydostającym się z udka nie ma krwi.