Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kurczak

Młody kurczak czy kapłon, nadziewany, grillowany lub gotowany w zupie – rzadko spotyka się produkt, który można wykorzystać na tak wiele sposobów i tak łatwo przyrządzić. Idealnie nadaje się zarówno do dań świątecznych, jak i dań fast food.


Kurczak

Mięso na każdą porę roku

Młode kurczaki

to ptaki liczące nie więcej niż 28 dni. Ważą poniżej 650 gramów, a ich żółtawe mięso jest wyjątkowo delikatne.

Broilery

mają około siedmiu tygodni i ważą pomiędzy 650 a 1200 gram. Dzieli się je na dwie lub trzy porcje i smaży, piecze, grilluje, a także piecze w całości.

Pularda

waży pomiędzy 1200 a 2500 gram. Jej mięso wystarczy na kilka porcji i może być przygotowywane tak, jak mięso broilerów. Ponadto można ją nadziewać lub przygotowywać pod postacią coq au vin (kurczak w winie). Mięso pulard charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem, a mięso ptaków karmionych wyłącznie kukurydzą nabiera apetycznego żółtego koloru.
Kurczak, mięso na każdą porę roku  - MAKRO Inspiracje

Przyjemność w każdym kęsie

Lekkie, delikatne i pożywne mięso kurczaka doceniane jest na całym świecie i dają kucharzom ogromne pole do popisu. Przeczytaj, które części kurczaka warto przyrządzić samemu.

  • Ilość mięsa w skrzydełkach kurczaka zależna jest od metody porcjowania. Można je marynować, grillować, piec oraz smażyć i podawać z różnymi dipami.
  • Udka kurczaka są wyjątkowo soczyste i mają bardziej wyrazisty smak niż pierś. Można je smażyć, piec, dusić i grillować.
  • Podudzia w formie grillowanej, smażonej i pieczonej, często podaje się jako przekąski.
  • Pierś kurczaka można piec, smażyć i grillować oraz dusić i przyrządzać potrawki. Przypieczona skórka z piersi zyskała grono swoich zwolenników.
  • Filet z piersi kurczaka bez skóry to idealna porcja dla jednej osoby, jest to mięso bardzo chude. Filety można szybko przesmażyć lub upiec.
Przyjemność w każdym kęsie - MAKRO Inspiracje

Kurczak z Bresse – wyjątkowy specjał

Bresse to region we wschodniej Francji, na północ od Lyonu. To właśnie stamtąd pochodzą kurczaki, które łatwo rozpoznać po ich białym upierzeniu i niebieskich nóżkach. Hoduje się je na wolnym wybiegu, a każdy ptak musi mieć przynajmniej 10 metrów kwadratowych powierzchni życiowej. Kurczaki z Bresse karmione są kukurydzą i gryką. Charakterystyczny smak zawdzięczają mleku, którym karmi się je tuż przed ubojem, który następuje gdy osiągną wiek czterech miesięcy i wagę 1500 gramów.

Rada

Kurczak - porada
Podczas przygotowywania kurczaka należy się bezwzględnie stosować do zasad higieny. Aby zapobiec zatruciu salmonellą, świeże kurczaki muszą być szybko przetworzone, a przed przygotowaniem dokładnie umyte wewnątrz i na zewnątrz. Jeśli chcemy przechować drób musimy dobrze go przykryć i schłodzić.
Mięso z kurczaka - MAKRO Inspiracje

Czy wiesz, że…?

Mięso z kurczaka jest nie tylko bardzo soczyste i smaczne, ale też posiada niską zawartość tłuszczu, stanowiąc zarazem bogate źródło białka. Dzięki temu po jego spożyciu długo czujemy się syci i dostarczamy organizmowi niezbędne aminokwasy. Warto zaznaczyć, że cięższe ptaki charakteryzują się bardziej intensywnym smakiem.

Niczego nie wyrzucaj!

Resztki porcjowanego kurczaka można wykorzystać do przygotowania wspaniałego bulionu. Profesjonalni kucharze często przyrządzają rosół na skrzydełkach i włoszczyźnie, a następnie wykorzystują go na wiele sposobów, gotując rozmaite zupy i sosy.

Przepisy kulinarne