Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Królik z dyniowymi gnocchi

Królik z dyniowymi gnocchi

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki
 
6 combrów z królika Bazylia, rozmaryn
6 plasterków szynki parmeńskiej Sól, pieprz

 

Gnocchi:
 
500 g dyni 150 g włoskiej semoliny
1 żółtko jaja Sól, gałka muszkatołowa
50 g świeżo startego parmezanu
 

Przygotowanie

Delikatnie przypraw combry z królika solą i pieprzem. Natrzyj plasterki szynki niewielką ilością ziół i owiń w nie combry. Obsmaż lekko na patelni, po czym włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (królik powinien mieć temperaturę 60 stopni).  

Pozbądź się pestek z dyni i potnij ją na małe kawałeczki. Piecz do miękkości przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, po czym pozostaw na chwilę, aby dynia ostygła. Zrób z niej puree i ugnieć razem z żółtkiem, parmezanem i semoliną na gładkie ciasto, przyprawiając niewielką ilością soli i gałki muszkatołowej. Uformuj gnocchi i wrzucaj je do dobrze osolonej wody gotującej się na wolnym ogniu. Gnocchi są gotowe, kiedy wypływają na powierzchnię. Na koniec dodaj do nich odrobinką masła i od razu podawaj.

Rada: Podawaj razem ze smażonymi kostkami dyni i delikatnym sosem. Dodaj smaku olejem z pestek dyni!