Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Biała rzodkiew - krojenie w spiralę

Jeśli chcesz zadowolić nie tylko podniebienia, ale też oczy swoich gości i jednocześnie przenieść ich w klimat Oktoberfestu, możesz podać rzodkiew w postaci eleganckiej spiralki. Ta zdrowa przyjemność artystycznie skręcona na talerzu wygląda naprawdę kusząco.

technika krojenia rzodkwi (1)
Zacznij od obrania rzodkwi. 
technika krojenia rzodkwi (2)
Następnie odkrój zieloną część oraz końcówkę rzodkwi.
technika krojenia rzodkwi (3)
Krój ją poprzecznie w cienkie plasterki, ale nie przekrawając jej do końca, a jedynie robiąc nacięcia głębokie na dwie trzecie przekroju. 
technika krojenia rzodkwi (4)
Staraj się, aby nacięcia były równomierne. Następnie obróć rzodkiew gładką stroną do góry.
technika krojenia rzodkwi (5)
Pokrój rzodkiew w cienkie plasterki – nacinając ją jedynie do dwóch trzecich przekroju, jak wcześniej – tym razem jednak trzymaj nóż pod kątem około 45°.

technika krojenia rzodkwi (6)
Delikatnie rozciągnij rzodkiew i obficie ją posól – także w nacięciach.
technika krojenia rzodkwi (7)
Dłońmi dociśnij lub lekko wetrzyj sól.
technika krojenia rzodkwi (8)
Odstaw rzodkiew na chwilę i pozwól jej się "wypłakać".
I gotowe!
Rada szefa kuchni
Na czas krojenia po obu stronach rzodkwi umieść drewniane łyżki. W ten sposób upewnisz się, że nie zrobisz przypadkiem zbyt głębokiego nacięcia.