Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kremowa czarna skorzonera

Pasuje idealnie do wołowiny jak i wieprzowiny, ale jest też wspaniała w sałatkach. W porównaniu do szparagów, smak skorzonery jest raczej ostrzejszy. Przygotowuje się ją tak samo jak szparagi: gotowanie i smażenie to najpopularniejsze metody, ale skorzonera smakuje również wyjątkowo dobrze surowa! Sprawdź nasz przepis na kremową skorzonerę.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 60 minut.

Kremowa czarna skorzonera
Składniki:
 
1 kg skorzonery
4 cebule dymki
1 cytryna
4 łodygi pietruszki
1 pomarańcza
Sól, pieprz
250 ml mleka
Gałka muszkatołowa
500 ml śmietany
 

Sposób przygotowania:

Obrać skorzonerę pod bieżącą wodą i umieścić ją natychmiast w lekko osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny, by zapobiec brązowieniu. Pokroić ją na kawałki wielkości kęsa i gotować razem z mlekiem i śmietaną na średnim ogniu przez około 12 minut, aż śmietana zgęstnieje. Doprawić całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie podbić smak odrobiną skórki z pomarańczy. Przed samym podaniem posypać drobno pokrojoną dymką oraz posiekaną natką pietruszki.