Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Krem Bawarski

Są kremową polewą na torcie zwanym „Oktoberfest” - desery w menu organizatora są tak samo pożądane jak obfite słone specjały. Od okazałych wypieków po lekkie bawarskie kremy, warto ociągać się z wyborem przy stoisku, w imię pysznego słodkiego jedzenia, które się tam znajduje.

Słodka strona Oktoberfest

bawarski krem
Spojrzenie na wybór deserów jasno pokazuje, że tradycyjna kuchnia bawarska zawdzięcza wiele kuchni austriackiej.
 
Uwielbienie pysznych wypieków zawdzięcza, między innymi, historycznym powiązaniom rodzinnym domów szlacheckich Habsburgów i Wittelsbachów. To dlatego podczas Oktoberfest możecie delektować się strudlem jabłkowym lub strudlem z makiem, słodkimi kluskami drożdżowymi ("Germknödel") z sosem waniliowo-makowym i oczywiście sławnym i delikatnym "Kaiserschmarrn": słodzonym naleśnikiem z rodzynkami nazwanym na cześć austriackiego cesarza, Franciszka Józefa I, podawanym z cukrem pudrem lub w towarzystwie karmelizowanych plastrów jabłka lub orzechów włoskich, sosem jabłkowym lub purée ze śliwek.

Ponieważ teraz jest sezon na francuskie śliwki, oryginalne ciasto śliwkowe ("Zwetschgendatschi") to coś, czego pod żadnym pozorem nie można ominąć. To pieczone na blasze ciasto z podłużnymi śliwkami ułożonymi jedna obok drugiej stanowi esencję radości z jedzenia na początku jesieni. Ten owocowy deser jest idealny z obfitą porcją śmietany.

Klasyka haute cuisine: Bawarski krem

Jednym z najbardziej klasycznych deserów, który w swej nazwie nosi nazwę dumnego wolnego regionu w  południowych Niemczech, jest krem bawarski (crème bavaroise) - to element centralny haute cuisine – i baza dla wielu innych wariantów kremu. Może zostać przyprawiony na wiele sposobów – np. kawą, likierem, skórką pomarańczową lub nawet fasolą tonka. Jednocześnie, sam w sobie jest bardzo eleganckim deserem, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami, takimi jak jagody, wiśnie lub morele, sosami owocowymi lub purée.

Podstawą tego małego uwodzicielskiego słodkiego dania jest krem angielski, w którym mieszanka żółtek jaj, cukru, wanilii i mleka lub śmietanki zostaje zagęszczona w kąpieli wodnej. Aby go zrobić, najpierw miesza się żółtko jaja z cukrem, następnie ciepłe mleko waniliowe zostaje wmieszane – powoli i uważnie by jajko się nie ścięło.  zagęszczanie kremu wymaga tak samo wiele uwagi. Należy go podgrzać do około 80°C i być stale mieszany w kąpieli wodnej – aż będzie wystarczająco gęsty by uformować fale gdy zostanie rozdmuchany na powierzchni łyżki.

W SKRÓCIE:

5 PORAD PRZY PRACY Z ŻELATYNĄ

  • Odpowiednia miarka: na krem bawarski potrzebujesz 6 listków żelatyny na pół  litra mleka. Ci, którzy chcą otrzymać sztywny krem do wyjmowania z foremek, powinni użyć 9 listków.
  • Zawsze rozmiękcz dokładnie pojedyncze listki żelatyny- wyciśnij je też, zanim je wmieszasz.
  • Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Nie przegrzewaj żelatyny ani nie wkładaj jej do zbyt gorącego kremu. Powyżej 80°C straci swoje właściwości żelujące i masa nie stężeje.
  • Owoce takie jak ananas, kiwi czy papaja, zawierają enzymy, które hamują działanie żelatyny. Jeśli owoce zostaną podgrzane, mogą swobodnie być przetwarzane z żelatyną.

Żelatyna i śmietana dla szczypty bawarskości

Krem angielski staje się bawarskim przez dodanie żelatyny i nadanie mu lekkości dzięki dodaniu bitej śmietany. Brzmi łatwo, i w zasadzie tak jest, lecz przygotowanie wymaga pewnej ręki – dokładnego wyczucia i nieco praktyki. Po rozpuszczeniu żelatyny w ciepłym kremie trzeba wybrać dokładny moment, by wmieszać bitą śmietanę. Mówiąc dokładniej, temperatura musi być odpowiednia. Ponieważ jeśli krem będzie zbyt ciepły, śmietana natychmiast stanie się płynna, gdy będzie już zbyt zimny, stężeje zbyt szybko.

Krem bawarski może być zaprezentowany w wielu wersjach. Niektórzy wlewają go dekoracyjnie do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego, np. jako deser warstwowy. Inni zostawiają krem aż stężeje w wielkich misach, a następnie wycinają z niego piękne równe kawałki. Jeśli chcesz, by krem miał daną formę, wlej go do foremki na budyń lub innej, a następnie schłódź przez kilka godzin. Zanim go wyciągniesz, zanurz foremki w ciepłej wodzie – zastygły krem odlepi się i wyląduje na talerzyku deserowym w najlepszej formie – np. na ciemnoczerwonym sosie owocowym by, stworzyć świetny kontrast dla jasnego kremu.

Czy wiesz że...?

Krem bawarski podobno powstał na dworze Stefana III księcia Bawarii-Inglostadtu w 1385. Inne źródła przypisują powstanie deseru córce Stefana III, Izabeli Bawarskiej.

Jako królowa Francji, miała ustanowić krem częścią francuskiej haute cuisine.

Słodkie przekąski na przechadzkę "Wiesn"

Miłośnicy słodyczy znajdą smak również poza namiotami „Oktoberfest”. Tam mogą pałaszować typowe karnawałowe smakołyki, jak pieczone migdały i błyszczące czerwienią, pokryte cukrem kandyzowane jabłka ("Liebesäpfel"). Popularną pamiątką, którą aż żal zjeść, jest piernikowe serce, ("Lebkuchenherz"), które dostępne jest w wielu wzorach i z różnymi napisami – a ci, którzy chcą, mogą swoje własne "Herz", małe serduszko, indywidualnie opisać.

Lebkuchenherz - piernikowe serce

Przepisy kulinarne

Bawarski krem z rumem