Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kotlety cielęce z młodymi warzywami


Kotlety cielęce z młodymi warzywami

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 60 min plus 1 dzień na marynowanie

Składniki:
 
1,5 kg cielęciny na kotlet 
1cytryna   
1 l mleka 
Trochę rozmarynu i tymianku
1 pęczek ziół                
500 g strąków groszku cukrowego
4 ząbki czosnku      
500 g młodych marchewek
500 g warzyw  (marchew, seler korzeniowy, por) 
1 łyżka miodu
2 cebule 
Oliwa z oliwek
250 ml czerwonego wina
Sól
500 ml bulionu cielęcego
Pieprz
5 listków laurowych 
Płatki chili

Przygotowanie

krok_1
Oczyść mięso i kości (1). Marynuj mięso w mleku ze zmielonym czosnkiem i pęczkiem ziół przez 24 godziny (2).

krok_2
Pokrój warzywa i cebule na kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Wyjmij mięso z marynaty i osusz je. Obsmaż szybko mięso na patelni
krok_3
z niewielką ilością oliwy (3), dodaj warzywa i również je obsmaż. następnie wyjmij mięso z patelni i przypraw je solą (4), pieprzem i płatkami chili.
krok_4
Polej warzywa czerwonym winem (5), dodaj do nich bulion cielęcy i listki laurowe. Wszystko umieść w brytfannie i posyp
krok_5
rozmarynem, tymiankiem i skórką cytrynową (6). Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 150°C. Mięso musi osiągnąć temperaturę 62°C.
krok_6
W międzyczasie oczyść i obierz młode marchewki i strąki groszku cukrowego. Wyjmij mięso z piekarnika i chwilę odczekaj.
krok_7
Następnie przelej bulion przez sitko do patelni. Do bulionu dodaj odrobinę masła, wymieszaj z warzywami i gotuj przez 10 minut (7).
krok_8
Przypraw bulion niewielką ilością soli, pieprzu i miodu. Pokrój mięso (8) i podawaj na warzywach.