Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kolorowa dekoracja ciast z masy do modelowania kwiatów

Zawsze musi to być coś wyjątkowego – dlatego zadajemy sobie tyle trudu, aby wybrać prezenty dla naszych najbliższych. Świetnym pomysłem będzie własnoręczne wykonanie dekoracji na walentynkowe ciasto.

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia

Kolorowa dekoracja ciast
Składniki:  
1 białko jaja olej roślinny
225 g przesianego cukru pudru barwniki spożywcze, w razie potrzeby
4 płaskie łyżeczki CMC (karboksymetylocelulozy) olej roślinny
1 szczypta soli  

Rada:

Wywiń górną część płatków lekko na zewnątrz, aby kwiat wyglądał na rozkwitnięty.

Przygotowanie:

dekoracje-ciasta-1
Oddzielić białko od żółtka.
dekoracje-ciasta-2
Ubijać białko ze szczyptą soli, aż uzyska kremową konsystencję.
dekoracje-ciasta-3
Stopniowo dodawać cukier puder, wciąż ubijając masę na sztywno.
dekoracje-ciasta-4
Dodać CMC i ubijać przez kolejne 2 minuty, aż wszystko się dokładnie wymiesza. Następnie dodać barwnik spożywczy.

dekoracje-ciasta-5
Starannie wmieszać barwnik. Następnie owinąć masę szczelnie folią, włożyć do lodówki na jeden dzień.

dekoracje-ciasta-6
Posypać blat roboczy cukrem pudrem i położyć na nim masę.
dekoracje-ciasta-7
Aby łatwiej było pracować z masą, należy natłuścić ręce olejem roślinnym.
dekoracje-ciasta-8
Zagnieść masę przed rozpoczęciem formowania dekoracji.
dekoracje-ciasta-9
Aby uformować kwiat róży, należy rozwałkować czerwoną masę  i wyciąć kółeczka.
dekoracje-ciasta-10
Przy pomocy palców nadać im nieco pofalowany kształt, a jedno z kółeczek zrolować, aby powstał stożek. Stopniowo układać kolejne kółeczka wokół stożka, aby stworzyć poszczególne płatki róży.
dekoracje-ciasta-11
Na koniec odciąć dolną część i przy użyciu specjalnego narzędzia do modelowania lub pęsety nadać kwiatowi ostateczny kształt.