Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Koktajl z krewetek i kiwano, shooter z kiwano

Dzięki swojemu osobliwemu wyglądowi, jasno pomarańczowej lub żółtej skórce z licznymi kolcami, kiwano (nazywane w Polsce ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem kolczastym) zdecydowanie należy zaliczyć do prawdziwej egzotyki wśród owoców tropikalnych. 

Przygotowanie:

Koktajl:
Najpierw kroimy drobno paprykę oraz dokładnie siekamy chili i czosnek. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i delikatnie rumienimy paprykę, chili i czosnek. Dodajemy krewetki i wszystko mieszamy. Dolewamy połowę jogurtu. Kroimy na pół 3 kiwano i łyżeczką drążymy środek wyjmując miąższ. Otrzymany miąższ dodajemy do koktajlu, który skrapiamy odrobiną soku z limonki oraz solimy i pieprzymy do smaku. Drobno kroimy sałatę lodową i dodajemy ją do koktajlu. Całość dekorujemy posiekaną trybulą i przekładamy do wydrążonych wcześniej łupin kiwano.

Shooter:
Do wyłuskanego z pozostałych owoców kiwano miąższu dodajemy odrobinę soku z limonki oraz szczyptę soli. Pozostały jogurt przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i posiekaną miętą. Tak przyprawiony jogurt łączymy z miąższem z kiwano. Powstały w ten sposób egzotyczny napój podajemy z koktajlem z krewetek i kiwano.

 Składniki:
6 owoców kiwano
600 g krewetek koktajlowych
1 ½  papryki
½ strączka chili
1 ½ ząbka czosnku
1 ½ limonki
½ główki sałaty lodowej
750 g jogurtu
1 ½ łyżki posiekanej trybuli
mięta
sól pieprz

Koktajl z krewetek i kiwano - MAKRO Inspiracje
Koktajl z krewetek i kiwano - MAKRO Inspiracje