Kluski ze szczupaka

kluski-ze-szczupaka-940-200

Mięso szczupaka jest niezrównanie delikatne, lekko pikantne i chude. Dla kreatywnych kucharzy ta słodkowodna ryba to prawdziwy skarb, ponieważ bez względu na to, w jaki sposób się ją przyrządzi, efekty zawsze są znakomite.


Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 20 min.

Będziesz potrzebować:

  • 250 g fileta ze szczupaka (część ogonowa lub kawałki)
  • 200 g zimnej śmietany
  • Odrobina soku z cytryny
  • Odrobina Tabasco
  • Sól
kluski-ze-szczupaka1-220-200
Pokrój rybę na drobne kawałki i dokładnie utrzyj ze śmietaną. Jeśli możesz, użyj maszynki do krojenia.
kluski-ze-szczupaka2-220-200
Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, odrobiną Tabasco i solą. Następnie przetrzyj przez sitko.
kluski-ze-szczupaka3-220-200
Używając dwóch łyżek nabieraj, kluski i ładnie je formuj.
kluski-ze-szczupaka4-220-200
Wrzucaj od razu do dużej ilości osolonej wody na około 3 minuty.