Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Klasyka - Saltimbocca alla romana

danie-saltimbocca-alla-romana-940x200
Saltimbocca pochodzi od włoskiego "salt in bocca", co dosłownie oznacza „skacz do ust”. Nazywa się tak, ponieważ to klasyczne połączenie cielęciny, surowej szynki i szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz się mu nie oprze.

Saltimbocca alla romana

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 20 min

Przygotowanie:

Podziel sznycle cielęce na 12 takich samych części. Rozbijaj mięso tłuczkiem pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej, aż osiągnie grubość 0,5 cm. Delikatnie przypraw kawałki pieprzem i solą. Na każdym połóż plaster szynki i liść szałwii, delikatnie przyciśnij i przebij drewnianym patyczkiem. Krótko obsmaż kawałki na gorącej patelni z obu stron, rozpoczynając od strony przykrytej, i polej je białym winem. Wymieszaj z zimnym masłem i podaj od razu po przygotowaniu.
Składniki:
 
750 g sznycla cielęcego (z combra lub zrazówki)
1 łyżka masła
12 liści szałwii 
Sól
12 plasterków suszonej szynki
Pieprz
250 ml białego wina
Drewniane patyczki, np. wykałaczki

  • Wskazówka od nas:
    Właściwym dodatkiem do tej potrawy będzie Chardonnay z Południowej Australii. Wino to łączy owocowy aromat z charakterystyczną kwasowością i świetnie komponuje się z liśćmi szałwii.