Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kheer

Niepowtarzalnego charakteru kuchni indyjskiej nadają bardzo aromatyczne przyprawy. Odnajdziemy w niej smaki, które trudno znaleźć w naszym regionie. Ciekawostką jest ogromny wybór dań wegetariańskich i wegańskich. Hindusi potrafią wyczarować niezwykłe potrawy z samych warzyw i owoców. Dobrym przykładem takiego dania jest kheer, indyjska potrawa na bazie ryżu i mleka. Może być podawana na zimno i na gorąco. Warto wypróbować oba sposoby.

indie-top
Składniki na 4 porcje:
 
szklanka ryżu basmati  
łyżeczka kardamonu
3 szklanki mleka 3,2%
szczypta szafranu
szklanka wody  
łyżka rodzynek
250 ml skondensowanego słodzonego mleka
łyżka orzechów nerkowca
laska wanilii 
łyżka migdałów w płatkach
pół szklanki cukru
pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:

Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy ryż, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, kardamon, szafran i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pudding, często mieszając, aż ryż zacznie się rozpadać (w razie potrzeby można dodać odrobinę gorącej wody). Dodajemy mleko skondensowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Pudding przekładamy do miseczek, posypujemy rodzynkami, orzechami, migdałami oraz dekorujemy kawałkami brzoskwini. Serwujemy ciepły lub schłodzony.