Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kawa mrożona

W lecie kawa może posłużyć jako chłodne orzeźwienie. Z kostkami lodu, z mlekiem albo kremowymi lodami, parzona na gorąco lub na zimno: istnieje mnóstwo sposobów jej przyrządzenia i wszystkie z nich są kuszące.


Mrożone kawy - MAKRO Inspiracje

Zmrożone marzenie

Mrożone kawy na świecie - MAKRO Inspiracje
W Niemczech oraz Austrii kawę mrożoną urozmaicają lody waniliowe. W Wietnamie mocną kawę pije się ze słodkim zagęszczanym mlekiem lub kostkami lodu w osobnej szklance. Tajska odmiana kawy mrożonej ze śmietanką zawiera cukier i przyprawy, które dodaje się do niej, zanim zostanie schłodzona. Indyjska kawa mrożona składająca się z kawy oraz zimnego jak lód mleka, obydwa składniki miesza się zwykle przy użyciu miksera. W Grecji króluje café frappé. Tam kawę rozpuszczalną spienia się z cukrem i wodą. Mieszkańcy słonecznej Italii umieszczają w shakerze espresso, cukier i kostki lodu po to, aby wykonać spienioną caffè shakerato. Bardziej znaną odmianą mrożonej kawy we Włoszech jest Caffè freddo. W tym przypadku mocne espresso rozcieńcza się z wodą, następnie chłodzi i słodzi syropem cukrowym. Wszystkie te mrożone specjały można ulepszać oraz urozmaicać za pomocą syropów, przypraw czy alkoholu (amaretto lub grappa).

Tradycyjna kawa mrożona pochodząca z Ameryki to połączenie słodzonej kawy z kostkami lodu. Tę mrożoną specjalność wykonuje się często metodą parzenia na zimno, a nie na gorąco. Grubo mielone ziarna kawy zostawia się w zimnej wodzie na 12 godzin. Powstały w ten sposób koncentrat zawiera około 70% mniej kwasów oraz gorzkich substancji niż kawa parzona na gorąco.

Kawa, mleko, lody albo kostki lodu stanowią podstawę lodowych deserów. Stwórz aromatyczne akcenty używając syropów, likierów lub odrobiny owocowej brandy. Przyprawy takie jak cynamon, wanilia i anyż świetnie sprawdzają się w połączeniu z chrupiącymi dodatkami takimi jak tarta czekolada, mielone migdały lub orzechy.

Zaprezentuj swoje dzieło w stylowy sposób

Aby przygotować mrożoną kawę, potrzebujesz nie tylko pysznej kawy, ale także odpowiednio dobranych szklanek,  w których widoczne będzie połączenie kolorowych składników.
Jeśli chcesz zaproponować kawę mrożoną z dużą ilością mleka, lodów, śmietanki lub innych składników, musisz użyć szklanki, której rozmiar będzie wystarczająco duży. Klasycznie serwuje się ją w wysokiej, smukłej szklance. Razem z kawą podaje się zwykle długą łyżeczkę do lodów oraz słomkę do picia. Jeśli do napoju dodasz specjalnie udekorowane lody, wówczas najlepiej sprawdzą się szersze szklanki. Do tych w kształcie lejka, można podać krótką łyżeczkę deserową.

Zastosowanie w barach i restauracjach znalazły nawet niewielkie słoiki o pogrubionych, zaokrąglonych brzegach:  można w nich podawać małe porcje kawy mrożonej z kostkami lodu razem z zakrętkami.


Prezentacja mrożonej kawy - MAKRO Inspiracje
Kolorowe mrożone kawy - MAKRO Inspiracje
Mrożone kawy wskazówka

Wskazówka

Imponujący efekt możesz osiągnąć, jeśli wymieszasz wszystkie składniki nie wcześniej niż przed samym podaniem. Możesz nawet nalewać kawę do szklanek z lodem i mlekiem dopiero przy stole z gośćmi.

Tajemnica kawy

Wywiad z Pete`m Licata z Kansas City (USA. Pete rozpoczął swoją karierę baristy w 2003 roku. Obecnie pracuje jako Kierownik ds. Zapewnienia Jakości w firmie Parisi Artisan Coffee. Brał udział w wielu konkursach, w których odnosił sukcesy. W 2013 roku został uznany Mistrzem Świata Baristów.

W czym według Ciebie kryje się tajemnica kawy?

Kawa to niezwykle złożony produkt. Zaczynając od uprawy, poprzez palenie, kończąc na przygotowaniu. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z produktem, który wymagałby tyle dbałości i uwagi po to tylko, żeby zmienić jego smak. Bycie częścią przemysłu kawowego jest dla mnie zarówno intrygujące, jak i frapujące.

Na co zwracać uwagę robiąc kawę mrożą?

Stworzenie dobrego mrożonego drinka przy użyciu espresso niesie za sobą kilka trudności. Nagła zmiana temperatury nie zawsze jest dobra. Zwykle schładzam moje drinki zimną wodą po to, aby spadek temperatury był wolniejszy. Kiedy ktoś chce szybko schłodzić espresso może to spowodować, że kawa będzie bardziej gorzka. Poza tym można łatwo przesadzić. W skrócie, mrożone drinki z espresso są mniej przewidywalne niż ich gorące odpowiedniki.

Jak opracowujesz nowe pomysły i przepisy?

To zależy głównie od tego, jaki smak czuję w kawie. Zawsze staram się traktować kawę jako główny składnik, a resztę budować wokół jej aromatów. Uważam, że najlepiej jest wybrać dominujący aromat, uzupełnić go innymi składnikami i w ten sposób wzmocnić jego charakter. Mój popisowy drink na Mistrzostwach Świata Baristów był właśnie taki. Kawa, której wtedy używałem była okrągłego kształtu, miała złożoną strukturę i jakby winogronową kwaśność. Postanowiłem zmienić całą strukturę kawy mieszając ją z lodem i tworząc w ten sposób podstawę czekoladową. Dodałem niewielką ilość cukru palmowego, prostego syropu, tak, aby zapewnić jednolitą bazę dla naturalnej słodkości kawy. Dodałem jeszcze kilka kropli cytryny po to, aby podkreślić cierpkość.

  
Pete Licata mistrz świata baristów - MAKRO Inspiracje
Pete Licata z Kansas City (USA) rozpoczął swoją karierę baristy w 2003 roku. Obecnie pracuje jako Kierownik ds. Zapewnienia Jakości w firmie Parisi Artisan Coffee.
Brał udział w wielu konkursach, w których odnosił sukcesy. W 2013 roku został uznany Mistrzem Świata Baristów.