Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kasztanowe parfait

Aby wykonać kasztanowe parfait należy przygotować kasztanowe purée, do którego dodajemy masło, wiśniówkę, cukier. Przygotowane purée dodajemy do mikstury jajecznej. Całość trzeba zamrozić w foremce. Poznaj szczegóły wykonania tego deseru.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania około 40 minut plus czas mrożenia

Kasztanowe parfait
Składniki:   
250 ml obranych, jadalnych kasztanów
3 żółtka
150 ml mleka 80 g cukru
2 łyżeczki masła 1 płatek wanilii
40 ml wiśniówki
20 ml likieru kawowego
Cukier puder 1 łyżeczka miodu
2 płatki żelatyny 400 ml śmietany
2 jajka  

Przygotowanie:

Najpierw gotuj kasztany w mleku przez około 20 minut aż zmiękną i zrób purée dodając masło i wiśniówkę. Dodaj cukru pudru do smaku. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie. Następnie ubijaj jajka oraz żółtka razem z cukrem i wyskrobanym miąższem wanilii nad parą wodną do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody, rozpuść ją w likierze kawowym i dodaj to do jajecznej mikstury. Następnie dodaj purée kasztanowe, miód i pozostaw do ochłodzenia. Na koniec ubij śmietanę na sztywno i ostrożnie dodaj do parfait. Wlej miksturę do foremki i zamroź na przynajmniej cztery godziny.

Nasza rada:

Podawać z karmelizowanymi kasztanami.