Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Karp w warzywach


Karp w warzywach

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 60 minut.

Składniki:
 
ok. 2,5 kg karpia (1-2 sztuki)
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
100 ml białego wina
4 ząbki czosnku
250 ml bulionu rybnego
250 g korzenia pietruszki
po 6 gałązek szałwii, rozmarynu, tymianku
250 g marchwi
sól
250 g selera
pieprz
2 czerwone cebule
cukier

Dowiedz się więcej o karpiu

Przygotowanie

przygotowanie (1)
Karpia płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Grzbiet ryby nacinamy ukośnie w równych odstępach. Solimy na zewnątrz i od wewnątrz. 
przygotowanie (2)
Do środka ryby wkładamy półplasterki cytryny, czosnek i dodajemy trochę ziół. Doprawiamy pieprzem na zewnątrz. W nacięcia wkładamy pozostałe półplasterki cytryny i posypujemy szałwią. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. 
przygotowanie (3)
Umyte i obrane warzywa kroimy w grubsze słupki, a cebulę w cienkie piórka. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i umieszczamy w brytfannie. Dodajemy pozostałe zioła, białe wino i bulion rybny. 
przygotowanie (4)
Przygotowanego wcześniej karpia układamy na warzywach. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na ok. 45 minut. Rybę podajemy w całości, na warzywach. Kiedy płetwa grzbietowa łatwo odchodzi od szkieletu ryby, możemy być pewni, że karp jest już gotowy.


Cytrynowe ziemniaki z masłem

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania 45 minut.

Cytrynowe ziemniaki z masłem
Składniki:
 
1 kg ziemniaków
50 g masła
1 kg masła klarowanego
sól
2 cytryny
pieprz

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obieramy i przyprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Klarowane masło podgrzewamy w garnku do 80°C i gotujemy w nim ziemniaki przez ok. 30 minut.aż do miękkości. Kiedy ziemniaki są już gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową. Przed podaniem ziemniaki wrzucamy wraz z masłem i plasterkami cytryny na rozgrzaną patelnię i ponownie posypujemy solą.