Ci, którzy nie chcą gotować karpia w całości, mogą wykorzystać filety, które są od razu gotowe m.in. do smażenia. Filetowany karp idealnie nadaje się do stworzenia najbardziej wykwintnych potraw, które będą ucztą nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim dla podniebienia. Należy wśród nich wymienić francuską specjalność - terrinę (rodzaj mięsnej przekąski), mus oraz pulpeciki z karpia. Dzięki twardawemu mięsu, karp nadaje się również do przyrządzenia rybnego fondue! Na rynku dostępne są także dzwonka z karpia. Pokrojonego w ten sposób karpia można oprószyć mąką, a następnie smażyć na głębokim tłuszczu.
W wielu krajach jedzenie karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia jest tradycją. Zwyczaj ten sięga aż czasów średniowiecza i jest związany z mnichami, którzy słynęli z zamiłowania do hodowli karpi. Początkowo mnisi uczynili z karpia swój typowy posiłek spożywany w Wielki Piątek. Później zaczęli go również jeść podczas świąt Bożego Narodzenia. W średniowieczu karp był rybą dość drogą. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym metodom hodowli oraz powszechnej dostępności, możemy bez ograniczeń delektować się jego niepowtarzalnym smakiem.
Ryby w MAKRO
Ryby, a w szczególności karp, stają się w grudniu obiektem wyjątkowego zainteresowania ze strony konsumentów. Przez cały rok dbamy o świeżość oraz o jak najwyższą jakość sprzedawanych przez nas ryb. Teraz, w okresie przedświątecznym, chcemy przybliżyć Wam temat dbania o wysoką jakość ryb przez pracowników MAKRO.
Świeże ryby dostarczane są codziennie na Platformę Logistyczną MAKRO Cash and Carry, która znajduje się w Mszczonowie. Tam surowiec przechodzi swoją pierwszą, wnikliwą kontrolę. Jest ona decydująca, ponieważ to właśnie tutaj dostawa może być odrzucona, gdy nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych. Przeprowadzają ją Specjaliści ds. Kontroli Jakości. Ich praca obejmuje inspekcję czystości, sprawdzenie masy netto i temperatury produktów, kontrolę ilości lodu w opakowaniu, ocenę świeżości produktów według schematu Karlsruhera, ich wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji oraz koloru. Po dokładnym sprawdzeniu i zakwalifikowaniu do dalszego obrotu ryby i owoce morza dostarczane są do wszystkich hal MAKRO. Regularnie pobierane są próby z dostaw, które podlegają szczegółowej analizie w akredytowanym laboratorium.
W grudniu kontrolerzy dbają o to, żeby wigilijny karp na świątecznym stole zaspokoił wymagania największych smakoszy. Do hal wysyłane są ryby ze sprawdzonych hodowli, zdrowe, bez pasożytów oraz jakichkolwiek uszkodzeń i obrażeń wynikających z nieprawidłowego przechowywania, transportu i uboju. Ryby, które mają wady (jak np. uszkodzenia, krwawe wybroczyny, odbarwione skrzela czy nieprawidłową barwę mięsa) nie trafią do hal MAKRO i zostaną odesłane do dostawcy.