Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Karmelizowanie i flambirowanie jabłek

 Składniki:
110 g cukru
6 jabłek pokrojonych w plastry
1 cytryna
Odrobina rumu

Przygotowanie

Karmelizowanie i flambirowanie jabłek - przygotowanie krok 1
Pozwól cukrowi skarmelizować się w rondelku.

Karmelizowanie i flambirowanie jabłek - przygotowanie krok 2
Dodaj plastry jabłek do skarmelizowanego płynnego cukru.

Karmelizowanie i flambirowanie jabłek - przygotowanie krok 3
Dodaj sok oraz skórkę z cytryny i zagotuj aż zmięknie.

Karmelizowanie i flambirowanie jabłek - przygotowanie krok 4
Aby sflambirować, dodaj rumu i podpal całość za pomocą długiej zapałki.

Karmelizowanie i flambirowanie jabłek - przygotowanie krok 5
Poczekaj aż płomienie wygasną. Następnie podaj gorące, np. z małym ciastkiem albo lodami.