Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jeżyny

O tej porze roku jeżyny prezentują się wyśmienicie. Ciemny granatowoczarny kolor świeżych jeżyn wprawia miłośników jedzenia w zachwyt. Zwłaszcza w połączeniu z lekką śmietaną, jogurtem lub nawet mięsem, jeżyny wykorzystuje się w twórczych daniach, które gwarantują intensywne doznania smakowe.

Czarne, soczyste smakołyki

jezyny-banner-top-940-250
Jeżyny to czysta radość z jedzenia – ale tyko wtedy, gdy są w pełni dojrzałe, czarne i pulchne.

By osiągnąć taki stan, jeżynom potrzebny jest względnie długi okres dojrzewania – od dziesięciu do dwunastu tygodni. Ważne jest określenie odpowiedniego czasu zbiorów, ponieważ jeżyny nie dojrzewają po zerwaniu. Samo zbieranie powinno odbyć się bardzo szybko, ponieważ pełny wdzięk tych owoców przemija w mgnieniu oka. Z tego powodu bardzo ważne jest, by poddać je obróbce zaraz po zakupie.

Nawet w lodówce jeżyny zachowają świeżość tylko przez dwa dni. Te delikatne owoce powinny zawsze być ułożone obok siebie, a nie jeden na drugim. W przeciwnym wypadku owoce stęchną, zwłaszcza gdy zostaną zgniecione. By zamrozić jeżyny, umieść owoce jeden obok drugiego i gdy już zamarzną, zapakuj w torebkę na mrożonki lub odpowiedni pojemnik. Z delikatnymi jeżynami należy równie delikatnie obchodzić się podczas płukania. Dobrze jest szybko je oczyścić na talerzu z wodą, ponieważ podczas płukania woda może uszkodzić owoce. Ważne: usuwaj szypułkę i łodygę dopiero po wypłukaniu jeżyn, bo w innym wypadku owoce wchłoną zbyt dużo wody i stracą smak.

Zdrowe pnącza

Jeżyny są uprawiane dopiero od stu lat, jednak owoc ten razem z liśćmi był używany jako lek już 2000 lat temu. Za ich ojczyznę uznaje się Euroazję i Amerykę Północną, ale dzisiaj jeżyny dobrze sobie radzą we wszystkich strefach klimatu umiarkowanego. Rosną na pnączach o wysokości aż do trzech metrów. Ponieważ jeżyny nie dojrzewają w tym samym czasie, na jednej gałązce możemy znaleźć czarne i dojrzałe oraz zielone i czerwone niedojrzałe owoce.


deser-jogurtowy-z-jezynami-300x200
salatka-z-jezynami-300x170

PORADA SZEFA KUCHNI!

Dodanie cukru do jeżyn pozwoli nam na dłużej zachować ich świeżość i piękny niebieskoczarny połysk.
owocowe-akcenty-300x135
sałatka z jeżynami i parmezanem

Wszechstronne: słodkie i sycące

W letniej kuchni te eleganckie owoce ciekawie wzbogacają smak różnych potraw – od słodkich deserów po gorące i chłodne potrawy o pikantnym smaku. Jeżyny to nieodzowny element letniej sałatki owocowej, tarty, muffinów, a także słodkich terrin, twarogu i deserów warstwowych. Jeżynowe lody i sorbet są orzeźwiające i mają intensywny kolor. W napojach mlecznych, takich jak szejki, jeżyny są tak samo ważne jak w musli czy klasycznym kompocie żurawinowym. Ci, którzy przerabiają jeżyny na dżemy, galaretki, wina czy likiery owocowe, zachowują na dłużej przyjemność smakowania tych owoców.

Pikantne potrawy są jeszcze lepsze dzięki owocowemu smakowi i wspaniałemu wyglądowi jeżyn. Owoce te dodają sałatkom z surowych warzyw i makaronom wyjątkowych nut smakowych, a także świetnie łączą się z drobiem czy dziczyzną. Dlaczego więc nie wzbogacić by smaku świeżej kanapki z kurczakiem niewielką ilością czarnych, smakowitych jeżyn! Do wykwintnych dzieł sztuki kulinarnej zaliczamy ocet jeżynowy własnej produkcji, który nadaje sosom i marynatom owocowych aromatów, a także świetnie się komponuje między innymi z pikantnym serem.

  • CZY WIESZ?
    Według mitologii greckiej jeżyny mają wojownicze pochodzenie: uważa się, że wykiełkowały z krwi przelanej w bitwie bogów z tytanami.

Przepisy kulinarne