Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jesienny drób

O tej porze roku, w wielu krajach na świecie miłośnicy jedzenia zachwycają się soczystymi pieczeniami drobiowymi. Odpowiednio przyrządzona w piekarniku kaczka, gęś czy bażant stają się wspaniale chrupiące i są prawdziwą ucztą zarówno dla oczu jak i podniebienia.
Jesienny drób - MAKRO Inspiracje

Jak nadziewać kaczkę?

Nadziewanie to popularny sposób serwowania kaczki w całości. W tym przypadku nie powinno się usuwać całości tłuszczu z jamy brzusznej, bo to właśnie tłuszcz nadaje takiej kaczce specyficzny smak. Są różne sposoby nadziewania, od podrobów do owoców. W ten sposób można połączyć wiele różnych aromatów, na przykład, atrakcyjny kolorowy farsz, który łączy w sobie dynię, cebulę, porzeczki, jabłka, żurawinę, gwiazdki anyżowe oraz suszone owoce.

Zamknij kaczkę ściskając jamę brzuszną palcami i całość zszyj drewnianymi szpikulcami. Aby mieć pewność, że kaczka zachowa swój wygląd podczas pieczenia w piekarniku skrzydła i udka związuje się mocno sznurkiem do pieczenia.

Jak przyrządzić bażanta?

Jeżeli kucharze chcą upiec bażanta w całości zwykle wybierają młode osobniki, czyli takie, które nie osiągnęły jeszcze 12 miesięcy życia. Czas takiego pieczenia to zwykle 45 minut do 1 godziny, w zależności od rozmiaru ptaka. Ważne, aby pierś bażanta pokryć najpierw świeżym surowym boczkiem: zapobiega to wysuszaniu się mięsa, które w tej części bażanta jest szczególnie chude. W przypadku, gdyby ktoś chciał zaserwować w całości starszego osobnika, należy zastosować następującą metodę: gotuj bażanta w temperaturze 80 °C, pozwól mu następnie ostygnąć w wywarze, potem umieść go w piekarniku na dobre 5 minut w temperaturze 220 °C – w ten sposób mięso będzie delikatne, a skórka chrupiąca. Całego bażanta można także wspaniale nadziewać!

Idealnymi składnikami będą grzyby (pieprzniki jadalne, borowiki, trufle), kasztany, kapusta oraz ziemniaki lub winogrona, w zależności czy ktoś preferuje owocową wersję. Jeśli chodzi o odpowiedni jus (rodzaj sosu stosowanego w kuchni holenderskiej), kucharze zwykle używają białego wina, Sherry, porto lub brandy.

Jak długo piec gęś?

Jeśli chcesz przygotować pieczeń z gęsi, potrzebujesz sporo czasu, ale to, ile go potrzebujesz zależy od rozmiaru ptaka oraz jego budowy. Tak więc, mając na uwadze, że podany czas gotowania to tylko wskazówka, kucharz powinien zawsze obserwować gęś w piekarniku i sprawdzać jej temperaturę za pomocą termometru do mięsa. Może się ona znacznie różnić w zależności od tego, na której części gęsi jest sprawdzania.

Nie wyrzucaj resztek
Tuszka gęsi to cenny surowiec, z którego można przygotować pyszne dania. Tworzy ona perfekcyjną bazę pod sosy i zupy.

Wskazówka  - pozbądź się tłuszczu
Jeśli nakłujesz skórę gęsi w okolicy skrzydeł i nóg więcej tłuszczu wypłynie podczas pieczenia.

Jaki drób dla ilu osób?

Przygotowując menu trzeba pamiętać o planowaniu. O tym dla ilu osób wystarczy jeden ptak zależy od jego rozmiaru oraz od tego ile posiłków zawiera Twoje menu oraz ile dodatków do mięsa zamierzasz zaserwować. Poniższe średnie ilości mogą posłużyć jako przybliżona wskazówka:

Piżmówka (2 kg) 3-6 osób 
Gęś, średniego rozmiaru (4 kg 5-7 osób
Bażant 2-3 osoby


Czas pieczenia drobiu (średnio)

Rodzaj drobiu  Czas  Temperatura/stopień nagrzania piekarnika
 Kaczka  1.5 – 2 godziny  190–200 °C / 2–3
 Gęś  2.5 – 3 godziny  180–200 °C / 2–3
 Bażant  45 – 60 minut  200–225 °C / 3–4

 


jak nadziewać kaczkę
jak przyrządzić bażata
jesienny drób - przygotowanie i pieczenie

Przepisy kulinarne