Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jabłkowe przekładańce

Jabłkowe przekładańce - MAKRO Inspiracje

Porcje: 4 / Czas przygotowania: ok. 60 min

 Składniki:
2 płaty świeżego ciasta ptysiowego
1 duże jabłko, np. Gala lub Golden Delicious
75 g płatków migdałowych
100 ml mleka
75 g cukru
1 laska wanilii 
250 g marcepanu
400 ml Amaretto
100 g rodzynek nasączonych w rumie 1 jajko

Przygotowanie

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 1
Doprowadź do wrzenia mleko z nasionami wanilii i cukrem.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 2
Stopniowo dodawaj marcepan i mieszaj dobrze całą mieszankę.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 3
Następnie podkręć smak przy pomocy Amaretto…

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 4
… i rodzynkami nasączonymi w rumie.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 5
Umyj jabłko, obierz je i usuń gniazdo nasienne.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 6
Delikatnie upraż w rondelku płatki migdałów.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 7
Wyłóż jeden płat ciasta ptysiowego, umieść cztery czubate łyżeczki marcepanowej mieszanki na środku każdej ćwiartki.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 8
Na górze umieść ćwiartkę jabłka.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 9
Oddziel białko od żółtka jajka i posmaruj niezakryte obszary ptysiowego ciasta białkiem jajka.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 10
Następnie połóż na wierzchu drugi płat i przyciskaj delikatnie ciasto pomiędzy jabłkami w celu uszczelnienia.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 11
Używając małego nożyka wytnij krzyżyk na wierzchu każdego jabłka i rozchyl krawędzie, aby umożliwić odparowanie wilgoci.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 12
Posmaruj ciasto resztką jajka i posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 13
Pokrój ciasto na porcje…

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 14
… i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przy użyciu dolnego i górnego grzania przez około 15-20 minut, aż do uzyskaniu złoto-brązowego koloru.

Jabłkowe przekładańce - przygotowanie krok 15
Podawaj jabłkowe przekładańce na ciepło, np. z lodami.